Liczba wyników: 12846
Nowe badania na myszach sugerują, że znaczne osłabienie zmysłu powonienia może służyć jako wczesny wskaźnik choroby Alzheimera.
Jedne kobiety przychodzą do gabinetu z kilkoma dodatkowymi włosami, innym nawet bujne owłosienie w miejscach typowych dla mężczyzn w ogóle nie przeszkadza. Kiedy hirsutyzm, czyli nadmierne owłosienie, kwalifikuje się do leczenia? Co współczesna medycyna jest w stanie zaproponować w tym względzie kobietom?
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Zidentyfikowano możliwy związek między stresem i nawrotami choroby Leśniowskiego-Crohna.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Northwestern University (USA), osoby, które już znają jeden język obcy, znacznie łatwiej uczą się kolejnego niż pozostali. Poza tym, warto uczyć się obcej mowy, bo to dobra profilaktyka choroby Alzheimera.
Kofeina może osłabić ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u osób z określoną mutacją genową.
Ludzie w średnim wieku, którzy cierpią na migrenę, są bardziej narażeni na rozwój choroby Parkinsona.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Brzmi dość niezwykle, ale choroby dziąseł mogą wpływać na osłabienie zdolności poznawczych u pacjentów z chorobą Alzheimera.