Liczba wyników: 3556
Minął właśnie miesiąc od przejścia przez Polskę drugiej fali powodziowej. Obecny w mediach, kościołach, polityce, czy akcjach społecznych temat „wielkiej wody" powoli cichnie. Ludzie odbudowują domostwa, regulują sprawy ubezpieczeń - na nowo układają życie. Powrót do normalności jest jednak niełatwy i to również w tych najbardziej podstawowych obszarach, jak jedzenie i picie. Bezpieczne odżywianie się na terenach popowodziowych może być trudną sztuką. Jak sobie z tym radzić, na co uważać, a czego zdecydowanie unikać - podpowiada Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.
Jednym z odkryć naukowych ostatnich lat jest wskazanie ważnej roli warzyw i owoców w naszej codziennej diecie. Okazuje się jednak, że jemy ich za mało, rezygnując z bogactwa naturalnych wartości odżywczych na rzecz niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności.
Nylonowe woreczki do gotowania i tekturowe kubki wyłożone plastikiem to udogodnienia, które ceni sobie wielu ludzi, choć badanie przeprowadzone przez ACS Environmental Science & Technology sugeruje, że są one znaczącym źródłem nanocząstek. Plastik w tych produktach uwalnia biliony małych cząstek do każdego litra wody, z którą się stykają. Według ekspertów, poziomy te jednak mieszczą się w przepisowych limitach.
Jedni robią to dla podreperowania domowego budżetu, inni ze względu na ekologię i troskę o środowisko. Bez względu na powód, oszczędzanie prądu i wody w domu naprawdę może nam wyjść tylko na dobre. Zwłaszcza, że wystarczy wypracowanie kilku prostych nawyków i wybór odpowiedniego sprzętu AGD, aby nasz dom był bardziej przyjazny środowisku, a w portfelu zostawało co miesiąc kilka banknotów więcej.
Czy to możliwe żeby jesienią poczuć się jak w środku lata? Tak, wystarczy garść rozgrzewających przypraw dodana do podgrzewanego wina, piwa a nawet wody. Do tego jeszcze szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu i odrobina miodu, soku malinowego, kilka kropli cytryny. I bardzo szybko, nawet w zimne, deszczowe dni odzyskamy upragnioną energię i siły witalne. A zapachy roznoszące się podczas zapewnią nam na długie godziny doskonałe samopoczucie.
Naukowcy odkryli, że naczynia krwionośne i mięśnie serca mogą regulować absorpcję kwasów tłuszczowych pochodzących z naszej diety i rozpracowali stojący za tym mechanizm. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature, mogą otworzyć drogę do nowych sposobów zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu w mięśniach, który może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II i choroby sercowo-naczyniowej.
„Blog wrósł w powszechną świadomość w tempie niezwykłym pod każdym względem. Czym jest ta forma porozumiewania, która tak nagle stała się częścią naszej kultury?”Nad zjawiskiem blogowania zastanawia się autorka polecanej przez nas książki, Jill Walker Rettberg.
Nie jest łatwo zachować optymizm. Wielu ludzi ma skłonności do zamartwiania się tym, co było jest lub będzie. Choć z naszej natury (w dużym stopniu) wynika, że o radość jakoś trudniej, można popracować na tym, by jej częściej doświadczać. Zobacz, jak niewiele trzeba, by poprawić sobie humor.
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Do lata zostało nam jeszcze trochę czasu – oczekując go z niecierpliwością już teraz pomyślmy o swojej urodzie. Zimowe, pozbawione słońca dni nie wpływają dobrze na koloryt naszej skóry – jest blada, zmęczona zimnem i wiatrem. Jak temu zaradzić?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem