Liczba wyników: 1982
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.
Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.
Biały ryż, przez wiele osób, kojarzony jest jako jego najmniej wartościowa odmiana. Tej tezie zaprzecza ryż parboiled. Poddawanie go obróbce termicznej czyli procesowi nawilżania pod wysokim ciśnieniem sprawia bowiem, że witaminy i minerały znajdujące się w łupinie ziarna przechodzą do jego wnętrza. Po ugotowaniu ryż parboiled pozostaje lekki i sypki, co czyni go znakomitym dodatkiem do wielu potraw, mięs oraz deserów.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem