Liczba wyników: 570
Dowodów szkodliwości zanieczyszczonego powietrza na nasze zdrowie jest bardzo wiele, nikt już ich nie podważa. Tymczasem, choć jeszcze pamiętamy ostrzeżenia przed zimowym smogiem pyłowym, już zagraża nam letni smog fotochemiczny, mniej widoczny, lecz podobnie odczuwalny przez nasz organizm.
Życie w zanieczyszczonym powietrzu, narażenie na smog nasila objawy stwierdzonych już chorób sercowo-naczyniowych, grozi zaburzeniami rytmu serca, wystąpieniem zawału serca, udaru mózgu, zatrzymaniem krążenia, a także prowadzi do rozwoju tych chorób, do pojawienia się miażdżycy i niewydolności krążenia.
Profilaktyka zdrowotna to wszystkie zachowania i działania, które zapobiegają chorobom oraz umożliwiają wczesne ich wykrycie i leczenie. Stan naszego zdrowia w ponad 50 procentach zależy od stylu życia, systematycznego wykonywania badań profilaktycznych, eliminowania lub minimalizowania czynników sprzyjających różnym chorobom. Wiele groźnych chorób we wczesnym stadium nie daje żadnych objawów, warto więc regularnie poddawać się badaniom.
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Przyczyną ponad 70% wszystkich zgonów w Polsce są choroby układu krążenia i nowotworowe. Część schorzeń w początkowej fazie rozwoju nie powoduje jednoznacznych i uciążliwych dolegliwości, w związku z czym łatwo je zbagatelizować. Jedynym sposobem na szybkie wykrycie „cichych” chorób jest regularne wykonywanie badań.
Wystarczy serwować sobie jedno jajko dziennie, by uchronić się przed poważnymi kłopotami z układem sercowo naczyniowym – twierdzą chińscy uczeni.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Hipercholesterolemia to najgorzej kontrolowany czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego w Polsce. Problem ten dotyczy aż 61 proc. Polaków. Najbardziej niebezpieczna jest hipercholesterolemia rodzinna. To choroba znacznie rzadsza, uwarunkowana genetycznie, dziedziczna, która łączy się z występowaniem podwyższonego stężenia cholesterolu już od urodzenia i przez wiele lat przebiega bezobjawowo. Większość chorych nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia problemu i dowiaduje się o chorobie dopiero w momencie wystąpienia najcięższych jej powikłań tj. zawału, udaru mózgu.
Wybierając produkty spożywcze, chcemy, aby były one jak najlepsze dla naszego zdrowia oraz pomagały utrzymać zgrabną sylwetkę. Niekiedy jednak, kierując się mitami dotyczącymi zdrowej żywności, wpadamy w niebezpieczne pułapki.
Troska o zdrowie oraz systematyczne wykonywanie badań profilaktycznych powinny być naturalnym nawykiem. Przykładem mogą być zawodowi sportowcy, którzy mimo młodego wieku, regularnie sprawdzają stan swojego zdrowia. Jest ono bowiem jednym z filarów rozwoju ich kariery – aby odnosić sukcesy potrzebna jest przecież dobra kondycja i wydolność organizmu. O tym, jak szybkie badania krwi mogą dać kontrolny obraz stanu zdrowia i zasygnalizować ewentualne zmiany w organizmie.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia