Liczba wyników: 2902
Nasza skóra z wiekiem staje się coraz cieńsza. W obrębie skóry właściwej jest to wynik zmniejszania się liczby komórek. U osób starszych odnotowuje się również zmniejszanie się czynności, unieczynnianie, a nawet zanikanie gruczołów potowych, co powoduje, że naturalny proces nawilżania skóry ulega osłabieniu.
Ciężko znaleźć dzisiaj piosenkarkę lub aktorkę po 40-tce, która „nic sobie nie robiła z twarzą”. Jedne stawiają na odmłodzenie preparatami autologicznymi (m.in. osoczem bogatopłytkowym lub komórkami macierzystymi), inne na tuszowanie wieku stosowaniem coraz to nowych wypełniaczy. To dlatego cera tych pierwszych wygląda młodo i świeżo, a drugich razi sztucznością.
Powszechnie przyjęło się, że mózgi starszych osób nie są w stanie wytwarzać tak wielu nowych komórek jak mózgi młodszych ludzi, a to miało by oznaczać, iż wraz ze starzeniem się następuje nieuchronne pogorszenie funkcji poznawczych. Starzejesz się? Mamy dobre wieści: najwyraźniej mózg nigdy nie przestaje się rozwijać!
Zidentyfikowano komórki w układzie odpornościowym, które reagują na bakterię Helicobacter pylori, będącą jednym z czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Odkrycie może oznaczać szybszą diagnozę, wcześniejsze leczenie, a także lepsze rokowania dla pacjentów z rakiem żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Ciągle nie dysponujemy skutecznym lekiem na chorobę Alzheimera. Teraz pojawia się nowa nadzieja: naukowcy z Salk Institute La Jolla, Kalifornia odkryli, że tetrahydrokannabinol (THC), jeden z aktywnych związków zawartych w marihuanie, może sprzyjać usuwaniu komórek beta amyloidu, toksycznego białka związanego z rozwojem choroby Alzheimera.
Ostatnio dużo się pisze o wpływie mikroflory jelitowej na fizyczne i psychiczne zdrowie, okazuje się bowiem, że jej stan znacząco przekłada się zarówno na jeden, jak i drugi jego wymiar. Teraz zbadano, jak zmiany w mikrobiomie jelit wywołują uszkodzenia na poziomie komórkowym, co z kolei oznacza przyspieszone starzenie się.
Mobilne e-zdrowie to praktykowanie medycyny i świadczenie usług publicznej opieki zdrowotnej przy wsparciu mobilnych urządzeń komunikacyjnych. Najczęściej polega to na wykorzystaniu telefonów komórkowych, tabletów i palmtopów (PDA) do bezpośredniego komunikowania się z dostawcami usług medycznych lub uzyskiwania dostępu do informacji na temat stanu zdrowia.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Naczynia krwionośne w płucach nie przypominają pozostałych w organizmie. Różnica ta staje się wyraźna w przypadku nadciśnienia płucnego, w którym naczynia w tych narządach sztywnieją, co prowadzi do przewlekłej choroby płuc, niewydolności serca i śmierci. Uczeni z Uniwersytetu w Pittsburghu odkryli, że komórki mają nadmierny „apetyt" na pewne składniki.
Choroba Parkinsona wzięła swoją nazwę od nazwiska angielskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy dokładnie opisał jej objawy w 1817 roku. Jest ona jedną z najczęstszych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Najbardziej charakterystycznym objawem jest zanik komórek istoty czarnej i spadek stężenia dopaminy do ok. 20% wartości prawidłowych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność