Liczba wyników: 9713
Badania przeprowadzone w Polsce, a zaprezentowane na konferencji American Heart Association w Chicago dowodzą, że szczepienie przeciw grypie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, hospitalizacji i śmierci.
Mamy kolejny powód, by przestrzegać diety i dużo ćwiczyć: utrzymanie zdrowego serca może spowolnić starzenie się mózgu.
Wiosną, gdy natura budzi się do życia, nabieramy sił, by dokonywać nawet drobnych zmian w naszym życiu. Zwiększamy aktywność fizyczną, bardziej dbamy o wygląd zewnętrzny i więcej myślimy o zdrowym odżywianiu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez kampanię „Flora. Pokochaj swoje serce" ponad 80% ankietowanych deklaruje chęć prowadzenia zdrowego trybu życia. Jednak kiedy od słów mamy przejść do czynów, każdy z nas znajduje wystarczająco dużo wymówek, aby odwlec w czasie wprowadzenie zmian.
Kobiety, które piją kawę, rzadziej umierają z powodu chorób serca w porównaniu do pań nie lubiących raczyć się kawą, informują naukowcy z Uniwersytetu w Madrycie (Universidad Autonoma de Madrid).
Choroby serca są największą przyczyną zgonów w Polsce. Chorują zarówno kobiety jak i mężczyźni. Najczęściej problemy z sercem mają ludzie starsi, ale zdarza się, że zawału doświadczają osoby bardzo młode.
Z tekstu opublikowanego w najnowszym wydaniu czasopisma „Circulation" wynika, że chrapiący i doświadczający tzw. bezdechu sennego mężczyźni w średnim wieku mają wyższe ryzyko chorób i niewydolności serca.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Każdy meloman chętnie potwierdzi, że arie operowe poruszają serce. Włoskie badania naukowe dowiodły, że to stwierdzenie nie bez racji. Uczeni odkryli, że muzyka ma wpływ na rytm pracy serca oraz ciśnienie krwi, może więc mieć właściwości terapeutyczne.
Depresja zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, w tym również wystąpienia zawału. Ryzyko rozwoju choroby serca u pacjentów z depresją jest blisko 2 razy większe niż u osób zdrowych.
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Leczenie niepokoju i depresji zmniejsza ryzyko hospitalizacji pacjentów z chorobami serca