Liczba wyników: 1468
Można lepiej wspierać seniorów w miarę ich starzenia się, gdy bierze się pod uwagę ich osobowość.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.
Zaburzenia rytmu dobowego, czyli sposobu w jakie nasze organizmy funkcjonują w odpowiedzi na 24-godzinny cykl światła i jego braku, są powiązane z wieloma różnymi chorobami, w tym z nowotworem. Nowe odkrycia pomagają odpowiedzieć na pytanie, co może kryć się za tą korelacją.
Wysocy ludzie częściej podejmują ryzyko niż niscy, kobiety są bardziej ostrożne niż mężczyźni, a skłonność do ryzykowania wyraźnie spada z wiekiem: do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu w Bonn. Co szczególnie uderzające, ludzie którzy lubią podejmować ryzyko, są bardziej zadowoleni ze swojego życia.
Zwykłe rośliny doniczkowe nie tylko ładnie wyglądają, ale i mogą znacząco zmniejszyć zanieczyszczenia powietrza w domach i biurach, mówią eksperci University of Birmingham.
Kakao obniża ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność tętnic - jedynie wówczas jednak, gdy ciśnienie jest podwyższone, mówią uczeni z Uniwersytetu Surrey.
Uśmiechnij się, to sprawia, że wszyscy w pomieszczeniu czują się lepiej, ponieważ świadomie lub nieświadomie uśmiechają się razem z tobą. Instynkt naśladowania mimiki twarzy pozwala nam wczuwać się w uczucia innych ludzi, a także ich doświadczać. Jeśli nie potrafimy odzwierciedlać wyrazu twarzy innej osoby, ogranicza to naszą zdolność do czytania i właściwego reagowania na jej mimikę.
Na University of Warwick odkryto, że standardowy zwyczaj gotowania warzyw istotnie zmniejsza właściwości przeciwnowotworowe różnych warzyw kapustnych, takich jak: brokuły, brukselka, kalafior i kapusta.
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji