Liczba wyników: 782
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z istotnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.
"Święto Zmarłych" - ta fraza przewija się w wypowiedziach dziennikarzy, w potocznych rozmowach a nawet... w reklamach zniczy. Tymczasem takiego święta nie ma w kalendarzu. Nie obchodzimy go ani 1 ani 2 listopada.
Pasta do zębów to niezbędnik w trosce o zdrowy i piękny uśmiech. Na jej temat krąży jednak wiele sprzecznych informacji. Czy fluor jest szkodliwy? Rzeczywiście wybiela zęby? A co z pastami eko? Sprawdź, jakie są najczęstsze mity związane z pastą do zębów.
Jet lag to zjawisko wywołujące zaburzenia fizyczne i psychiczne wywoływane trudnościami organizmu w przyzwyczajeniu się do zmiany strefy czasowej. Teraz włoscy badacze odkryli sposób na złagodzenie wspomnianego syndromu - okazuje się, że ekstrakt z kory sosny zażyty kilka dni przed lotem, może osłabić zespół nagłej zmiany czasowej.
Zima to szczególny czas dla naszego organizmu. Przede wszystkim dla skóry twarzy, która w największym stopniu narażona jest na bezpośredni kontakt z niesprzyjającymi czynnikami zewnętrznymi. Wiatr, mróz, śnieg, a w ogrzewanych pomieszczeniach suche i ciepłe powietrze powodują, że cera przybiera szary odcień, staje się przesuszona i mało elastyczna.
Jeszcze kilka tygodni temu chroniliśmy wnętrza przed słońcem zasłaniając okna. Na chwilę przed początkiem jesieni odsłaniamy je w ciągu dnia, chcąc wpuścić do domu jak najwięcej światła, a zasłaniamy wieczorem, żeby zachować prywatność. Jakie rozwiązanie wybrać – rolety czy zasłony – aby było funkcjonalne przez cały rok?
Białe owoce i warzywa są powszechnie dostępne i uważane za bardzo smaczne. Teraz zaś tym chętniej powinniśmy po nie sięgać, okazuje się bowiem, że mogą uchronić przed udarem.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Sezon kąpieli słonecznych trwa w najlepsze. Tymczasem lekarze przypominają o szkodliwości promieniowania UV. Aby więc dobrze przygotować się do letniego wyjazdu, czy nawet opalania na własnym balkonie, warto najpierw uporządkować wiedzę, dotyczącą ochrony przed słońcem.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność