Liczba wyników: 780
8 lat temu, 10 kwietnia 2010 roku samolot wiozący na uroczystości katyńskie Prezydenta RP oraz inne najważniejsze osoby w państwie, rozbił się pod Smoleńskiem. Zginęła cała załoga i wszyscy pasażerowie - łącznie 96 osób.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Film "Cicha noc" Piotra Domalewskiego otrzymał aż 9 Orłów. Roman Polański odebrał nagrodę dla filmu 20-lecia za "Pianistę", a Jerzy Stuhr za całokoształ twórczości.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.
1 marca, w Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, Poczta Polska wprowadza do obiegu emisję „Ryngrafy Żołnierzy Wyklętych” z rotmistrzem „Witoldem” i „Inką”. To kontynuacja serii znaczków pocztowych, poświęconych Żołnierzom Wyklętym. W kolekcji jest już Major „Łupaszko” (2016), „Słony” i „Rój” (2017). Natomiast poza tą serią, ukazał się jeszcze znaczek Feliks Selmanowicz "Zagończyk".
Czy Simona Kossak odziedziczyła talent po przodkach, dlaczego wybrała Białowieżę, dlaczego została pochowana w Porytem a nie w rodzinnym Krakowie i jaka byla naprawdę? Tego dowiedziecie się z książki Anny Kamińskiej.
Oszacowanie ryzyka zawału lub udaru może być wkrótce bardzo łatwe - aplikacja Google ma w tym pomóc poprzez rozpoznanie sygnałów zagrożenia na podstawie zdjęć siatkówki oka.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
W środę, 24 stycznia, Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na pokaz filmu Atak paniki - wielowątkowej czarnej komedii Pawła Maślony w znakomitej obsadzie. W rolach głównych między innymi: nagrodzona w Gdyni Magdalena Popławska, Dorota Segda, Artur Żmijewski, Grzegorz Damięcki, Julia Wyszyńska i Mirosław Haniszewski.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia