Liczba wyników: 4376
Resveratrol - związek obecny w czerwonym winie może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.
Wyniki opublikowane w poniedziałkowym wydaniu czasopisma Lancet wywołały dyskusję na temat skuteczności kwasu acetylosalicylowego w walce z rakiem. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego jedna tabletka zawierająca kwas acetylosalicylowy (popularna aspiryna lub inne leki o takim składzie) stosowana codziennie przyczyna się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Uczeni odkryli, że lek stosowany na raka pomaga również odbudować system odpornościowy. Może go uczynić tak efektywnym, jak u osoby młodej.
Im szybciej następuje diagnoza raka jelita grubego, tym większa jest szansa na wyzdrowienie. Warto więc znać objawy, by bezzwłocznie podjąć ratujące życie leczenie.
Dotychczas wiadomo było, iż rozwojowi wielu chorób sprzyja nawaga. Najnowsze badania wykazały, iż chcąc uniknąć zachorowania na raka powinniśmy dążyć do uzyskania jak najniższego BMI - oczywiście w graniach bezpiecznych dla zdrowia.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Nadwaga i otyłość u kobiet po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi.
Kilka dni temu w Journal of the American Medical Association przedstawiono badania wskazujące na zależność pomiędzy zwiększaniem się wagi ciała po okresie menopauzy a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Jednocześnie wykazano, że utrata wagi zmniejsza to ryzyko.
Uczeni odkryli, że istnieje związek między rozmiarem mózgu i ryzykiem zachorowania na raka.
Nowe badania pokazują, że cukier odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka wystąpienia raka.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później