Liczba wyników: 2667
Brytyjscy naukowcy doszli do wniosku, że aspiryna może być pomocna w walce z nowotworami. Ów cieszący się ogromną popularnością lek powstrzymuje najprawdopodobniej tworzenie naczyń krwionośnych odżywiających twory rakowe.
Naukowcy prowadzą badania czy witamina D może chronić przeciwko rakowi trzustki, jednej z najbardziej śmiertelnych przypadłości. W USA choroba atakuje 33 730 Amerykanów rocznie i zabija 32 300.
Jeden ze składników piwa może chronić mężczyzn przed rozwojem nowotworu prostaty - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oregońskim. Niestety ilość piwa, jaką należałoby wypić dziennie, by uzyskać lecznicze efekty, jest zbyt duża by jakikolwiek lekarz mógł ją polecić.
Ruszyła nowa kampania promująca badania profilaktyczne, dzięki którym dostatecznie wcześnie można wykryć raka piersi i podjąć skuteczne leczenie. Akcja pod hasłem „Uratuj kobietę” ma zachęcić do przekonywania swoich sióstr, mam, babć, aby pokonały lęk i poddały się badaniom.
Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi i gorszymi wynikami większości nowotworów, jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje.
Resveratrol - związek obecny w czerwonym winie może znaleźć zastosowanie w leczeniu raka trzustki.
Uczeni odkryli, że lek stosowany na raka pomaga również odbudować system odpornościowy. Może go uczynić tak efektywnym, jak u osoby młodej.
Im szybciej następuje diagnoza raka jelita grubego, tym większa jest szansa na wyzdrowienie. Warto więc znać objawy, by bezzwłocznie podjąć ratujące życie leczenie.
Dotychczas wiadomo było, iż rozwojowi wielu chorób sprzyja nawaga. Najnowsze badania wykazały, iż chcąc uniknąć zachorowania na raka powinniśmy dążyć do uzyskania jak najniższego BMI - oczywiście w graniach bezpiecznych dla zdrowia.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność