Liczba wyników: 519
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Jeśli jesteś diabetykiem, musisz przestrzegać określonej diety, oto kilka wskazówek, które pozwolą lepiej zarządzać chorobą.
Kolejne badania potwierdzają, że w naszej diecie jest za dużo mięsa i produktów przetworzonych, a to zabiera nam zdrowie. Obecnie triumfy świętuje fleksitarianizm, czyli stosowanie diety w znacznej mierze bezmięsnej i jedynie okazjonalne jedzenie mięsa. Zobacz, jak zmieniać jadłospis, by zmniejszyć jego spożycie.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach. Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?
Lekarze podają aż 76 najczęstszych przyczyn bólu głowy. Jego źródłem może być przemęczenie, wielogodzinne przebywanie w jednej pozycji, a także schorzenia np. kręgosłupa, zatok, oczu czy cukrzyca. Mało jednak kto wie, że jego źródłem może być… stres stomatologiczny, nie mający nic wspólnego z ciężkim dniem w pracy.
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Smażenie jest niezdrowe? Wcale nie musi takie być. Wystarczy odpowiednia patelnia, dobry olej i przestrzeganie kilku istotnych zasad w kuchni. Dzięki temu dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.
Ta choroba zaburza wchłanianie składników pokarmowych, gdy w naszym codziennym menu znajdzie się gluten. Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Wielu ludzi nie ma świadomości obecności tego schorzenia, dlatego bardzo ważne jest, aby uświadomić sobie na czym polega, jaki jest jego przebieg, objawy i metody leczenia.
Korzystając z piekarnika najczęściej uzywamy dwóch funkcji, czyli ustawienie temperatury i czasu pieczenia. Tymczasem wiele osób prawdopodobnie posiada w domu urządzenia o wielu funkcjach ułatwiających przygotowywanie potraw. Na jakie zwrócić uwagę, które z nich szczególnie warto wykorzystać?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem