Liczba wyników: 364
Trwają badania nad efektywnością sztucznej trzustki, której wszczepienie się do organizmu może być bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy.
Jedynie 9 proc. Polaków, myśląc o tym, aby zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas wyjazdu, zabiera ze sobą informacje o swoim stanie zdrowia, takie jak wyniki badań czy informacje o przyjmowanych lekach – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki MinHolder. W okresie ferii zimowych nierzadko decydujemy się na wypoczynek poza domem, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, planując wyjazd, aby mieć pewność, że jesteśmy dobrze przygotowani do podróży.
Pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej to m.in. konsekwencja niedostatecznej kontroli nad cukrzycą. Tymczasem jak wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter, 35 procent cierpiących na cukrzycę jest zdania, że w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej wystarczy przyjmować jedynie odpowiednie leki wyrównujące poziom cukru we krwi. Tymczasem prócz stosowania leków, kontroli poziomu cukru, należy wprowadzić leczenie miejscowe chorej stopy, która narażona jest na przewlekłe rany.
Lawenda swoje lecznicze właściwości zawdzięcza dużej zawartości substancji aktywnych m.in. linalolu, terpeny, garbników, kwasów organicznych oraz soli mineralnych. Dzięki nim doskonale wspiera kurację różnego rodzaju uszkodzeń skóry, a także działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Pozyskane z niej olejki są składnikiem produktów do pielęgnacji stóp marki Gehwol.
Dieta śródziemnomorska jest powszechnie rekomendowana jako jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania się. Wykazano już m. in., że chroni przed chorobami serca i oddala objawy demencji. To nie wszystko, okazuje się, że może także pomoc zapobiec cukrzycy.
Dobra jakość snu jest nie tylko kluczowa dla dobrego nastroju i poziomu energii, umożliwia odpoczynek i pomaga walczyć z chorobami. Okazuje się, że ilość i jakość snu może stanowić czynnik oszacowania ryzyka cukrzycy w późniejszych latach.
Wszyscy znamy to aromatyczne ziele, o charakterystycznym mocnym zapachu używane w niemal każdej kuchni. Listki tymianku nadają potrawom przyjemny aromat, można je dodawać do sosów, sałatek i mięs.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Miód jest jedną z najstarszych na świecie substancji uznawanych za lecznicze. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne czynią zeń dobry naturalny środek na wiele powszechnych problemów zdrowotnych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność