Liczba wyników: 424
Nowe odkrycia mogą pomóc w opracowaniu leczenia, które powstrzyma osłabienie zdolności poznawczych. Okazuje się, że także w starszym wieku mogą być wytwarzane nowe neurony (komórki nerwowe).
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Bakterie rozwijające się wskutek niewlaściwej higieny jamy ustnej mogą przedostać się do mózgu i mogą przyczynić się do rozwoju choroby Alzheimera.
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Już niedługo możliwe będzie rozpoznanie choroby Alzheimera na podstawie badania oka. Zmiany w naczyniach krwionośnych w siatkówce oczu mogą oznaczać rozwój tej formy demencji.
Wiek sam w sobie jest czynnikiem, który osłabia nie tylko fizyczne możliwości organizmu, ale też też intelektualne. Wygląda na to, że nasz mózg przeżywa złoty okres tu przed czterdziestymi urodzinami.
Nowy eksperymentalny lek poprawia stan chorych komórek mózgowych, co może zatrzymać osłabienie pamięci i inne zaburzenia rozwijające się wraz z wiekiem.
Tłuszcz w diecie jest niezbędny, ale jedne jego rodzaje są dobre dla naszego organizmu, a inne poważnie mu zagrażają. Eksperci ostrzegają, że określone formy tłuszczu sprzyjają wielu różnym chorobom.
Jeśli niedosypiasz, znacznie bardziej narażasz się na szybszy rozwój demencji. Niedostateczna ilość snu oznacza wzrost poziomu związanego z rozwojem otępienia białka o nazwie tau.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji