Liczba wyników: 537
Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia. Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.
Zasady prawidłowego i zdrowego opalania powinien znać każdy, kto wybiera się na urlop. Warto te reguły zapamiętać także spędzając czas w mieście. Dlaczego? To wszystko dla naszego zdrowia!
Nazywane są plamami wątrobowymi, pojawiają się najczęściej na grzbiecie dłoni. Nie są efektem starzenia się skóry czy skutkiem chorób wątroby, lecz głównie brakiem odpowiedniej ochrony przed słońcem.
Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
W ostatnich latach produkcja wody mineralnej w okresie letnim odnotowuje znaczący wzrost, co spowodowane jest głównie rosnącym popytem na rynku krajowym. Od 2013 do 2016 roku spożycie wody mineralnej w Polsce, bez dodatków cukrów, wzrosło o 30 procent – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Zaczyna się lato, nadciągnęły już pierwsze w tym roku fale upałów. I choć większość z nas spragniona jest wakacji, słońca i odpoczynku na świeżym powietrzu, to wysokie temperatury mogą dać się poważnie we znaki. Jak uniknąć poważnych komplikacji ze zdrowiem, związanych z upałami?
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Kalendarzowe lato zbliża się wielkimi krokami. Nadszedł czas, by zrzucić nie tylko swetry, ale również zimowe przyzwyczajenia. Omijanie treningów oraz wieczorne lenistwo z ulubionymi słodyczami muszą odejść do lamusa. Czas na rozpoczęcie letniej odnowy – bo w zdrowym ciele zdrowy duch! Warto przy tym pamiętać, że nie wszystkie „dobre rady” są dobre dla każdego. Aby osiągnąć zamierzone efekty należy dostosować dietę i plan treningowy do swojego stylu życia i preferencji.
W różny sposób można sobie dostarczać naturalnych składników, ale jeśli chodzi o owoce, lepiej sięgać po nie w naturalnej, a nie przetworzonej postaci.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję