Liczba wyników: 573
Jeśli chcesz mieć zdrowe serce, musisz się nieco postarać. Twoje codzienne zwyczaje mają duży wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
W Światowym Dniu Nerek najwybitniejsi polscy nefrolodzy i znani Polacy zmagający się z chorobą nerek apelują o systematyczne wykonywanie badań przesiewowych. Tylko w tym roku, 4 tysiące osób po raz pierwszy siądzie na fotelu do dializ, by ratować swoje życie. Połowa z nich nigdy wcześniej nie leczyła się na nerki. Część z nich mogła uchronić się przed tą terapią lub znacznie opóźnić jej rozpoczęcie – wystarczyłyby coroczne badania krwi i moczu.
Diety eliminacyjne są tematem często poruszanym w mediach. Dzieje się tak za sprawą alergii i nietolerancji pokarmowych, które z roku na rok dotykają coraz większej liczby osób. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej szacuje, że na terenie starego kontynentu na alergie pokarmowe choruje ponad 17 milionów osób, z czego 3,5 miliona to Europejczycy poniżej 25 roku życia.
Dolegliwości związane ze stawami zwykle kojarzone są z osobami starszymi. Niestety coraz częściej problem ten dotyka osób młodych, a nawet dzieci. Przyczyną są uwarunkowania genetyczne, ale również siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej lub nieprawidłowe wykonywanie ćwiczeń, zła dieta czy otyłość.
Z upływem lat w organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się fatalnie. Tymczasem zła dieta jest przyczyną licznych schorzeń i dolegliwości.
Mały rozmiar piersi często jest powodem kompleksów wielu kobiet. Niekiedy nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak uciążliwy w codziennym życiu może być większy biust. Hojnie obdarzone Panie częściej narzekają na bóle kręgosłupa czy kłopoty z doborem odpowiedniego biustonosza.
Obecnie tłusty czwartek kojarzy się z pączkami, faworkami i innymi słodkimi przekąskami. Dawniej na stołach pojawiało się mięso, słonina, boczek. Podstawowa zasada brzmiała „im tłuściej tym lepiej” - tłuszcz symbolizował szczęście i obfitość. Co warto wiedzieć o jego spożywaniu, aby najbliższy czwartek wyszedł nam na zdrowie?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję