Liczba wyników: 229
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. Niestety, te wskaźniki rosną. Co więcej, sytuacja pogarsza się wśród osób młodych i dzieci.
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą dolegliwością?
W dniach 24-26 września w Krakowie odbył się III Środkowo-Europejski Kongres Osteoporozy i Osteoartrozy, w którym wzięło udział ok. 700 lekarzy, w tym 120 zza granicy. W ramach tego wydarzenia została zorganizowana konferencja prasowa pt. „OSTEOPOROZA W POLSCE 2009", na której zaprezentowano nową metodę diagnozy choroby oraz najnowszy lek, odbudowujący kości.
Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień.
Najlepszym sposobem ochrony przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych jest zastosowanie filtra przeciwsłonecznego. Jednak przegląd siedmiu badań wykazuje, że długotrwałe uzupełnianie diety w beta-karoten stanowi bardzo skuteczną całodzienną ochronę ciała przed słońcem.
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
Kobiety - szczególnie przed wakacjami - uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem.
Otręby pszenne charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, zawierają ponadto cenne witaminy (głownie z grupy B) oraz sole mineralne (chrom, selen, cynk). Stanowią ważny element zdrowej diety i pomagają w walce z nadwagą.
Przez kraj przetoczyła się dyskusja o tym, jaki wpływ mają jaja na poziom cholesterolu. Kiedyś jajko było widziane nawet jako element magii pogańskiej, więc duchowieństwo zabraniało spożywania jaj, szczególnie w dni świąteczne... Teraz, co najwyżej, może zabronić zajadania się nimi nasz lekarz, strasząc podniesieniem poziomu cholesterolu, miażdżycą, potem zawałem.
Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym - po zimie budzi się do życia przyroda, dzień jest już dłuższy, aż chce się żyć! Wyczekujemy z niecierpliwością świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest dobrą perspektywą. Dlatego warto o niej pomyśleć zawczasu, jeszcze przed tym „ciężkim" okresem.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji