Liczba wyników: 108
W powszechnym przekonaniu cholesterol jest czymś, co stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, przyczyniając się do chorób takich jak: zawał, miażdżyca czy udar mózgu. Prawda o cholesterolu jest jednak nieco inna – zapewnia on każdej naszej komórce prawidłowe działanie, a szkodzić nam może dopiero w pewnych okolicznościach.
Zaburzenia mikrobiomu jelit są przyczyną wielu chorób, nie tylko związanych bezpośrednio z układem pokarmowym, ale również autoimmunologicznych czy przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Coraz częściej mówi się również o ich wpływie na choroby psychiczne oraz zaburzenia ze spektrum autyzmu.
Dzięki nim wyrażamy emocje, okazujemy sympatię, budujemy relacje biznesowe, pracujemy. To w dłoniach trzymasz opłatek, którym dzielisz się z najbliższymi. Dłonią dotykasz twarzy ukochanej osoby i przytrzymujesz książkę, czytaną dziecku do snu. Co zrobić, by ręce, którym tak wiele zawdzięczasz były zawsze miękkie i gładkie? Oto 5 tajemnic pięknych dłoni.
Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę?
Uderzenia gorąca, zmiany nastroju, problemy intymne - to nie jedyne, z czym muszą zmagać się kobiety w okresie menopauzy. Zachodzące w tym czasie zmiany hormonalne mogą mieć także wpływ na zdrowie zębów i dziąseł. Na jakie problemy w jamie ustnej trzeba się przygotować i jak złagodzić dolegliwości?
24 września obchodzimy Światowy Dzień Serca. Z tej okazji warto przypomnieć, jak istotne są nasze codzienne decyzje i styl życia w ochronie zdrowia tego ważnego organu. Nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Zbędne kilogramy w postaci tkanki tłuszczowej obciążają serce i mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Przedstawiamy dziesięć codziennych nawyków, które pomogą nam uchronić się przed chorobami serca.
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Chcesz zerwać z zasiedziałym stylem życia, wymodelować sylwetkę i zadbać o zdrowie? Wypróbuj nordic walking, najmodniejszą obecnie formę aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Marsz z kijkami jest przyjemny i łatwy do opanowania, a w połączeniu z dobrze zbilansowaną dietą umożliwia szybkie pozbycie się nadprogramowych kilogramów. To sport szczególnie polecany osobom, które przez większość życia nie ćwiczyły, ale czują, że najwyższa pora wstać z kanapy.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później