Liczba wyników: 3301
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Kontrola wytwarzania glukozy w wątrobie może prowadzić do nowego sposobu leczenia cukrzycy typu 2.
Koniec lata to okres, który możemy określić mianem sezonu na pomidory. Na działkach i przydomowych grządkach dojrzewają piękne, czerwone owoce. Te smaczne i zdrowe warzywa pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane już od 8 tysięcy lat. Od bardzo dawna są także nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Jeszcze niedawno przeczytać można było w sieci, że wylot na wakacje w Bułgarii to swego rodzaju społeczny obciach. Jak można pojechać na urlop tam gdzie jest bieda, w brudnych hotelach kradną, a na ulicy napadają?! Negatywne emocje budzi też łata kurortów demoludów. To właśnie do Złotych Piasków, czy powstającego 30 lat temu Słonecznego Brzegu pojechać mogli - i to tylko w pojedynkę - dzisiejsi 60-80 latkowie. Najwyższy czas przełamać ten niesprawiedliwy przekaz. Otóż oświadczamy wszystkim, że można, a nawet trzeba, pojechać do Bułgarii na doskonałe wakacje i mieć z tego mnóstwo radości. Bułgaria z wielu powodów jest doskonałym kierunkiem, także dla aktywnego seniora.
„Być kobietą, być kobietą - marzę ciągle będąc dzieckiem” śpiewa Alicja Majewska. Bycie kobietą to piękna sprawa. Jednak wiąże się z tym szereg wyjątkowych cech osobniczych, nie zawsze pozytywnych.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Miesiące letnie sprzyjają częstszemu korzystania z form wypoczynku na świeżym powietrzu w parkach i lasach oraz noszeniu lżejszego ubioru, zwiększają równocześnie ryzyko pokąsania przez kleszcze mogące przenosić groźne dla zdrowia, bakterie, wirusy i pierwotniaki. Przed chorobami przenoszonymi przez kleszcze ostrzega Główny Inspektor Sanitarny. Zagrożenie jest poważne – w Polsce w roku 2014 r. zarejestrowano 13.875 przypadków zachorowań na boreliozę oraz 197 przypadków zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, czyli najczęstsze choroby przenoszone przez kleszcze.
Upał to stan pogody, gdy temperatura powietrza przy powierzchni ziemi przekracza 30 st. C. W ciągu dnia, najwyższa temperatura występuje pomiędzy godziną 15 a 18, a nie jak się powszechnie sądzi - w południe, zaś największe promieniowanie UV notowane jest w godzinach 12 – 13.
Coraz więcej osób spędza wiele godzin z rękami na klawiaturze. Okazuje się, że taka pozycja może prowadzić do przewlekłej dolegliwości – zespołu cieśni nadgarstka. Co robić, aby mimo wielogodzinnej pracy przy komputerze utrzymać rękę w jak najlepszej kondycji?
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie