Liczba wyników: 25
Winogrona są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które naukowcy uważają za korzystne dla zdrowia. Przykładowo, jedzenie tych owoców może zapobiec niewydolności serca przy nadciśnieniu.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
W tradycyjnej medycynie chińskiej traganek jest powszechnie dodawany do mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu wielu chorób, w tym, chorób serca, wątroby i nerek oraz raka, infekcji wirusowych i zaburzeń układu immunologicznego. Na Zachodzie zielarze zaczęli wykorzystywać roślinę w XIX wieku jako składnik różnych toników. Największą popularność zioło zyskało w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku na podstawie teorii o jego właściwościach przeciwnowotworowych, chociaż takie działanie nie zostało potwierdzone w badaniach na ludziach.
Naukowcy z Finlandii i USA rzucili światło na mechanizmy funkcjonujące w pewnych niszczycielskich chorobach hematologicznych i otwierają w ten sposób drogę do rozwoju nowych terapii dostosowanych do konkretnej choroby.
Zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) jest dzisiaj niekwestionowanym i bodaj najważniejszym problemem zdrowia publicznego. Na takie stanowisko składa się szereg przy-czyn, wśród których te najbardziej istotne to: liczba potwierdzonych zakażeń w Polsce i na świecie, liczba rozpoznanych przewlekłych zapaleń wątroby spowodowanych infekcją HCV, wzrost zachorowań na raka wątrobowokomórkowego będącego skutkiem nieleczonej choroby HCV oraz liczba chorych zakwalifikowanych do leczenia przeszczepowego z powodu zejściowej choroby wątroby.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem