Liczba wyników: 204
Nowe badanie z udziałem ponad 1200 kobiet wykazało, że kwas acetylosalicylowy zażywany co najmniej kilka razy w tygodniu powodował znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc - zarówno wśród pań palących papierosy, jak i wolnych od nałogu.
Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri), w medycynie ajurwedyjskiej nazywana brahmi, jest powszechnie stosowana w Indiach, zwłaszcza dla poprawy pamięci czy łagodzeniu objawów padaczki. Bakopę tradycyjnie stosuje się też w leczeniu astmy, chrypy, i zaburzeń psychicznych.
Jęczmień to rodzaj zboża, ale jego właściwości pozwalają umieścić go na liście ziołowych hitów. Jęczmień kojarzy się z łagodnym rytmem piosenki Stinga „Fields of Glod". Zboże cieszy oko rozpościerając się „złotem" po szerokich połaciach pól. W kręgach botanicznych roślina jest określana jako Hordeum distichon i jest spokrewniona z rodziną traw.
Pomaga walczyć z przeziębieniem, jest polecana przy kamicy żółciowej i nerkowej oraz rozmaitych zaburzeniach układu pokarmowego. Jest powszechnie dostępna w naszym kraju i powinna być bardziej doceniana zarówno ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze, jak i pielęgnacyjne.
Większość ludzi sięga po popularne leki bez recepty, gdy odczuwa dolegliwości bólowe, ale wielu nie jest świadomych różnic miedzy tymi farmaceutykami. Wśród najczęściej zażywanych leków przeciwbólowych są: aspiryna, ibuprofen i paracetamol. Oto podstawowe różnice między nimi.
Z wewnętrznej kory tropikalnych winorośli znanych jako Koci Pazur (Vilcacora) przygotowywane są ekstrakty, herbata i kapsułki. Vilcacora została poddana rozmaitym badaniom laboratoryjnym, które wykazały jej skuteczność w łagodzeniu szeregu chorób.
Wraz z wiekiem zwiększa się prawdopodobieństwo doświadczania przewlekłych problemów zdrowotnych, które wymagają regularnego zażywania różnorodnych leków. Jednocześnie osoby starsze są bardziej wrażliwe na działanie medykamentów, stad powinny być szczególnie ostrożne przyjmując leki.
Jak możemy stać się mądrzejsi? To nie takie trudne, przekonuje doktor Willie T. Ong na stronie www.philstar.com. Istnieje szereg sposobów zwiększenia zdolności naszego mózgu, których efektywność wykazano naukowo.
Przyzwyczailiśmy się do życia w biegu. Biegamy do szkoły, potem na wykłady, a gdy myślimy, że duże tempo już za nami - idziemy do pracy. Tam wbieganie i wybieganie opanowujemy do perfekcji. Co gorsza bycie w permanentnym pośpiechu staje się nieodłączną cechą człowieka XXI w. Co na to nasz organizm?
Wszyscy wiemy co to jest Fast Food i jakie niesie konsekwencje jedzenie kalorycznych dań z barów szybkiej obsługi. Na szczęście świat i to, co nas otacza składa się z wielu przeciwieństw. Tak jest i w tym przypadku,skoro mamy Fast Food to czemu nie Slow Food?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem