Liczba wyników: 3344
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania zawrotów głowy, wynika z badania opublikowanego w Neurology.
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję