Liczba wyników: 1894
Dieta może wpływać na ryzyko związane z rozwojem i postępem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD).
Kobiety, które stosują zdrową dietę, mają dłuższe telomery niż ich rówieśniczki - to oznacza zaś, że mogą liczyć na dłuższe życie.
Brytyjscy specjaliści ds. zdrowia wykorzystali wyniki 35-letnich badań i wskazali, że dane potwierdzają - tym zdrowsi są w starszym wieku ludzie, im lepiej się odżywiali i jeśli regularnie ćwiczyli.
Co sprawia, że niektórzy cieszą się dobrą formą do późnego wieku? Na to pytanie postanowili poszukać odpowiedzi pracownicy Uniwersytetu Helsińskiego.
Korozja, erozja, procesy zachodzące w przyrodzie stanowią punkt wyjścia do pracy nad formą i materiałem w najnowszej kolekcji Agaty Wojtkiewicz na sezon wiosna-lato 2013. Projektantka stawia na proste formy, gniecenia, zaskakujące pęknięcia i ingerencję w strukturę tkanin. W nowej kolekcji dominuje ograniczona kolorystyka i przygaszone, spatynowane barwy skontrastowane z połyskliwym kolorem miedzi.
Aż 80% pacjentów zgłaszających się do okulisty skarży się na problemy z nawilżeniem oraz zmęczeniem oczu. Za zły stan naszych oczu odpowiedzialne są warunki atmosferyczne oraz styl życia.
Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Większość maseczek nakłada się na twarz omijając okolice oczu. Tymczasem można jednocześnie zadbać o pielęgnację także tych delikatnych części skóry - nakładając na nie plastry ogórka, waciki z herbatą czy jeszcze lepiej specjalną maseczkę przeznaczoną do okolic oczu.
Konserwanty to związki chemiczne wpisane w naszą codzienność. Są dodawane do żywności, leków i kosmetyków. Przedłużają trwałość produktów, zapobiegają niepożądanym zmianom ich jakości. Są też stosowane w kroplach do oczu, aby utrzymywać ich sterylność. Ich zadaniem jest eliminowanie bakterii, które mogą dostać się do wnętrza butelki i w rezultacie wywołać stan zapalny oczu. Przekonanie o szkodliwości konserwantów nie słabnie i jest motorem poszukiwania produktów, które są ich pozbawione. Liczne badania potwierdzają, że jest to słuszny kierunek – zwłaszcza w odniesieniu do preparatów stosowanych do oczu – ale czy to możliwe i bezpieczne?
Wzrasta liczba osób z poważnymi dolegliwościami oczu, a pogorszenie widzenia staje się poważnym problemem społecznym. Dolegliwości oczu związane są głównie z ogólnym ich przemęczeniem.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji