Liczba wyników: 765
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Fala upałów daje się we znaki wielu Polakom. O ile znoszenie wysokich temperatur powietrza w domach wydaje się łatwiejsze, o tyle zdecydowanie trudniej o to w pracy. Warto jednak pamiętać, że w tym szczególnym okresie na pracodawcy spoczywają dodatkowe obowiązki.
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
Koszty nieleczonego niedożywienia sięgają w Polsce aż 11 mld zł rocznie. Według raportu „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” co najmniej 30 proc. pacjentów jest niedożywionych, a prawie 60 proc. nie otrzymało zalecanego żywienia. Żaden szpital w Polsce nie straci na wdrożeniu procedur sztucznego żywienia pacjenta, ponieważ są one dobrze wycenione i niemal wszystkie refundowane przez NFZ (oprócz doustnych diet przemysłowych). Pod tym względem, na tle innych krajów europejskich, mamy bardzo dobre założenia. Niestety w szpitalach i ZOZ-ach tylko co piąty pacjent otrzymuje prawidłową terapię żywieniową.
Która włoska dynastia pokochała pierożki dyniowe? Jakie danie tak zachwyciło dramaturga z Katanii, że krzyczał z radości? Oto trzy propozycje na wakacyjne przyjęcia ze znajomymi i rodziną. Zabłyśnij nie tylko pysznymi daniami, ale też anegdotkami na ich temat!
Rosnąca liczba turystów ma coraz większą ochronę. Od lipca na rynku usług turystycznych w Polsce zaczynają działać nowe wynikające z dyrektywy unijnej przepisy. Dzięki nim turyści mogą kontynuować podróż nawet jeśli organizujące wyjazd biuro podróży zbankrutuje, a niezadowoleni z usług mogą składać reklamacje przez 3 lata zamiast przez 30 dni. I dobrze, bo firmy turystyczne nie imponują kondycją finansową - cztery na pięć jest w złej i słabej sytuacji, a 9 proc. nie radzi sobie z płatnościami wobec kontrahentów i banków – wynika z danych BIG InfoMonitor oraz Bisnode Polska.
Policjanci od 10 lipca rozpoczną akcję protestacyjną w związku z niespełnieniem przez rząd ich postulatów. Funkcjonariusze chcą między innymi podwyżek i powrotu do poprzednich rozwiązań emerytalnych. Protest ma polegać na stosowaniu pouczeń w przypadku wykroczeń, za które można otrzymać mandaty karne. Policyjni związkowcy nie wykluczają też innych form protestu, na przykład strajku włoskiego.
“W końcu się wyśpię!” - to zdanie najczęściej pada, kiedy rozpoczynamy urlop. Każdy wyobraża sobie, że bez obowiązku wyjścia do biura codziennie obudzi się wypoczęty i wyspany. Jak się okazuje, to czy jesteśmy wypoczęci, nie zależy tylko od tego, ile godzin śpimy. Lekarze mówią, że dorosły człowiek potrzebuje osiem godzin snu. Jeśli codziennie idziemy spać i wstajemy o tej samej porze, nawet mniej godzin snu pozwoli nam być wyspanym. Od czego więc zależy jakość naszego snu? Co nam najbardziej szkodzi?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później