Liczba wyników: 13380
Z danych statystycznych wynika, że Polacy z utęsknieniem wyczekują emerytury. Jak się jednak okazuje, rezygnacja z aktywności zawodowej nierzadko wiąże się z problemami zdrowotnymi.
Już starożytni Chińczycy uważali, że granat jest symbolem długowieczności. Ten owoc z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Swoje lecznicze właściwości zawdzięcza polifenolom. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy ostrych stanów zapalnych.
Starsze osoby w złym stanie zdrowia prawie trzy razy częściej czują się samotne, niż ludzie cieszący się dobrym zdrowiem, wynika z brytyjskich badań.
Włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe - odmian orzechów jest znacznie więcej, jednak każdy ich rodzaj zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.
Krótsze dni, mniej słońca i coraz zimniejsze noce. Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się do nas zima. Nie jest jednak ona wcale taka straszna, jeśli odpowiednio przygotujesz się na jej przyjście.
Objawy, takie jak depresja, stres, zmęczenie i bóle głowy mogą zostać zmniejszone dzięki regularnemu tańczeniu.
Naukowcy ze Szwecji odkryli, że neurotensyna - hormon sytości wydzielany w mózgu i jelitach człowieka, który krąży we krwi, może podwyższać ryzyko ataku serca, raka piersi i cukrzycy u kobiet.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji