Liczba wyników: 987
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Stare powiedzenie mówi: podróże kształcą. Nie można temu zaprzeczyć obserwując Polaków, którzy w miarę zwiększania częstotliwości odbywania zagranicznych wycieczek, chętnie poznają inne kultury i chcąc zachować choćby ich cząstkę, jeszcze chętniej kultywują je w Polsce. Tyczy się to między innymi, a może przede wszystkim światowych kuchni.
Wybór odpowiedniej lodówki potrafi zająć więcej czasu, niż się spodziewamy. Zazwyczaj na początku zwracamy uwagę na design, jednak często rezygnujemy z pierwszego wyboru ze względu na specyfikację sprzętu odmienną od naszych oczekiwań. Jak zatem wybrać odpowiednią lodówkę do naszej kuchni?
Czosnek jest naturalnym sojusznikiem w walce z różnymi szkodnikami i stanowi silny naturalny lek na różne dolegliwości. Co prawda jego intensywny zapach bywa dla niektórych trudny do zniesienia, ale korzyści z jego stosowania zarówno w kuchni, jak i szerzej pojętym gospodarstwie domowym są znaczne. Poniżej kilka niezwykłych zastosowań czosnku.
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.
Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.
Wokół dań gotowych narosło wiele mitów. Oczywiście, nie ma co ukrywać - nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, i tak będziemy po te produkty sięgać. Warto jednak wiedzieć co zawierają. Co tak naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
W jaki sposób szybko poprawić wygląd włosów? Nie trzeba wydawać fortuny na kosmetyki do pielęgnacji, aby mieć zdrowe i lśniące włosy. Wystarczy wykorzystać produkty, które każdy posiada w kuchni. Domowe maseczki można przygotować już w 10 minut. W efekcie ograniczą wypadanie włosów, zapewnią im blask oraz wzmocnią.
Przeciętny Polak marnuje około 52 kilogramów żywności w skali roku. Zacznij nad tym panować, oszczędzając pieniądze i ekosystem. Pomóc może ergonomiczny projekt kuchni, odpowiednie przechowywanie środków spożywczych oraz alarmujące SMS-y wysyłane przez twoją lodówkę. Poznaj kilka prostych sposobów na to, jak racjonalnie gospodarować zasobami spożywczymi.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi