Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sk�d pochodzi gobelin

Liczba wyników: 512

  • Jemy dużo soli. O wiele za dużo [Fot. sabine hürdler - Fotolia.com]

    Jemy dużo soli. O wiele za dużo

    2017-06-20

    Wiadomo, że nadmiar soli jest niekorzystny dla zdrowia. Czy spożywamy jej zbyt dużo? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obliczyli, jaką ilość soli dziennie zjada przeciętny mieszkaniec naszego kraju.

    Tagi: sóldieta

  • Kasza jaglana: skarb na talerzu [Fot. SpaPartners - Fotolia.com]

    Kasza jaglana: skarb na talerzu

    2017-06-20

    Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?

    Tagi: kaszakasza jaglanadietaodżywianie

  • „Ukryty” cukier zagraża sercu [Fot. freshidea - Fotolia.com]

    "Ukryty" cukier zagraża sercu

    2017-06-13

    Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.

    Tagi: cukierchoroby sercacholesterol

  • Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych [Fot. Kzenon - Fotolia.com]

    Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych

    2017-06-05

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.

    Tagi: kuchniagotowanie

  • Uważaj na język ciała. „Mowa” pozawerbalna  [fot. arkalyk - Fotolia.com]

    Uważaj na język ciała. "Mowa" pozawerbalna

    2017-05-26

    Chcesz dobrze wypaść przed potencjalnym pracodawcą, znajomym, dziewczyną? Uważaj na język ciała. Dzięki niemu, bez względu na wypowiedziane słowa, możesz wiele zyskać, lub wszystko stracić.

    Tagi: język ciałarozmowarelacje z ludźmiuśmiechstrachniepokój

  • Kawa „Bio” lub „Eko”. Czyli jaka? [Fot. dasuwan - Fotolia.com]

    Kawa "Bio" lub "Eko". Czyli jaka?

    2017-05-15

    „Bio”, „Eko”, „Organic” – etykiet „zdrowej” żywności jest wiele. Wzrasta także liczba jej zwolenników. Już niemal 70% Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.

    Tagi: kawaparzenie kawy

  • Astma i alergia. Coraz lepsze możliwości leczenia [Fot. michaelheim - Fotolia.com]

    Astma i alergia. Coraz lepsze możliwości leczenia

    2017-05-09

    Polskie Towarzystwo Alergologiczne szacuje, iż z powodu alergii cierpi dziś połowa Polaków. Choroby alergiczne dotykają mieszkańców całego współczesnego świata, bez względu na poziom rozwoju danego kraju. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 % populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i skala zjawiska może rosnąć. Narasta także problem astmy, na którą, wg WHO – Światowej Organizacji Zdrowia choruje na świecie ponad 235 mln osób, w tym ponad 4 miliony Polaków. Postęp medycyny pozwala na coraz skuteczniejszą walkę z alergią i astmą.

    Tagi: astmaalergiaalergenyleczenie astmy

  • Alergia - znamię cywilizacji [Fot. glisic_albina - Fotolia.com]

    Alergia - znamię cywilizacji

    2017-05-08

    „Jestem alergikiem” – według Polskiego Towarzystwa Alergologicznego tak może dziś o sobie powiedzieć połowa Polaków. Wszystkie badania dowodzą także, że liczba osób dotkniętych tą niejednorodną chorobą stale rośnie. Co więcej, kiedyś uważano, że alergia to zmartwienie głównie krajów rozwiniętych, jednak choroby alergiczne dotykają także mieszkańców krajów rozwijających się. Zdaniem World Allergy Organization – Światowej Organizacji Alergii, u 30 – 40 proc. populacji świata występuje co najmniej jedno schorzenie alergiczne i problem będzie narastał.

    Tagi: alergiaalergenyodczulanie

  • Śniadania Polaków: jemy szybko i najczęściej to samo [© Jacek Chabraszewski - Fotolia.com]

    Śniadania Polaków: jemy szybko i najczęściej to samo

    2017-04-24

    Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.

    Tagi: posiłekśniadanieżywienie

  • Sok jabłkowy. Zdrowie w szklance [© Igor Normann - Fotolia.com]

    Sok jabłkowy. Zdrowie w szklance

    2017-04-21

    Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.

    Tagi: jabłkasoksok jabłkowy

  • Strony: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27