Liczba wyników: 2517
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Poznańska Fundacja Familijny Poznań uruchomiła telefon zaufania dla seniorów. Starsze osoby mogą korzystać z pomocy psychologa i prawnika. W sytuacji, gdy problem jest bardziej skomplikowany są zaś zapraszane do biura Fudacji.
Są atrakcyjne i bogate. Mają na koncie wiele sukcesów. Jednocześnie muszą się mierzyć z upływem czasu, który dla kariery kobiet w show-biznesie często jest bardzo trudny. Są jednak takie aktorki, piosenkarki, czy prezenterki, które nieźle sobie radzą z procesem starzenia się. Zobacz, co o upływie lat mówią: Susan Sarandon, Oprah, Tina Turner, Jane Fonda i Kim Catrall.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Zakrzepica żył głębokich – tak brzmi pełna nazwa opisywanej choroby – jest przyczyną śmierci około 50 tysięcy Polaków rocznie, znaczna ich część to osoby starsze.
W Niemczech ruszyła nietypowa akcja mająca zachęcić do wolontariatu. Starsze panie aranżują sytuację, która pozwala przechodniom sądzić, że potrzebują pomocy, a nieobojętnym proponują zaangażowanie w pracę na rzecz społeczności.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Osoby starsze bardzo często bywają narażone na ataki przestępców. Są łatwym celem nie tylko dla kieszonkowców działających na ulicy, ale i dla złodziei specjalizujących się w okradaniu domów...
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem