Liczba wyników: 5683
Jedzenie drobiu, ryb, oliwy z oliwek, które stanowią główne elementy diety śródziemnomorskiej, pozwala ochronić się przed demencją.
Krótszy pobyt w szpitalu, lepsze wyniki i wyższa skuteczność leczenia – nie możemy lekceważyć szansy, jaką daje pacjentowi choremu na raka wsparcie żywieniowe. - Bez niego rezultaty terapii nowotworowej zawsze będą gorsze – twierdzi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!” prowadzonej przez Fundację Rosa.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Starsze kobiety, które jedzą dużo węglowodanów, mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia mniej powszechnej, ale zabójczej formy raka piersi.
Niektóre problemy ze wzrokiem są niemal nie do uniknięcia, ale przed wieloma różnymi dolegliwościami, można by się uchronić. Profilaktyka obejmuje m. in. odpowiednią dietę. Istnieją produkty szczególnie rekomendowane dla zachowania dobrego wzroku.
Wiedza na temat istotności sposobu odżywiania się u pacjentów z cukrzycą jest powszechna. Zwykle chorym poleca się dietę niskotłuszczową. Nowe badania wykazują jednak, że także wysokotłuszczowe menu może być rekomendowane diabetykom.
Wybór odpowiedniego rozmiaru oraz koloru talerza może w sposób znaczący wpłynąć na wielkość porcji zjadanych przy każdym posiłku - wynika z badań opublikowanych w Journal of Consumer Research.
Problemy z tarczycą mogą zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, a także wpłynąć na nasz wygląd. Warto zatem wiedzieć, jak rozpoznać chorobę i wspomóc leczenie odpowiednią dietą.
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
Częste złamania kości mogą być spowodowane osteoporozą. Aby temu zapobiec, postaw na odpowiednią profilaktykę. Ryzyko rozwoju osteoporozy można zmniejszyć poprzez właściwe nawyki żywieniowe oraz odpowiednią aktywność fizyczną.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem