Liczba wyników: 241
Jeszcze na początku ubiegłego wieku jogurty uchodziły za lekarstwo i sprzedawano je w aptekach. Teraz te przetwory mleczne dostępne są w każdym sklepie spożywczym i coraz chętniej po nie sięgamy. Związek Polskich Przetwórców Mleka chce przypomnieć Polakom o korzyściach dla naszego zdrowia, płynących ze spożywania jogurtu, stąd też kampania „Jogurt na dobry dzień”.
Nieco ponad wiek temu ludzie żyli krócej przez choroby zakaźne. Dziś mniej nam one zagrażają, jednak zwiększa się prawdopodobieństwo zgonu w wyniku przewlekłych chorób degeneracyjnych.
Mianem anginy określa się zwyczajowo ostry stan zapalny górnych dróg oddechowych, wywołany przez bakterie (paciorkowce, niekiedy także gronkowce). Angina jest zakaźna i przenosi się ją drogą kropelkową. Zazwyczaj choroba ta - choć uciążliwa i niekiedy bolesna - przebiega łagodnie. Nie wolno jej jednak lekceważyć, komplikacje bowiem mogą prowadzić do poważniejszych schorzeń.
Sepsa (posocznica) to zagrażające życiu powikłanie infekcji. Rozwija się, gdy do krwiobiegu uwalniane są substancje mające zwalczyć zakażenie i wyzwalają silny stan zapalny mogący doprowadzić uszkodzenia wielu narządów i śmierci pacjenta.
Przed zażyciem leków zwykle studiujemy ulotkę, zwracając uwagę na skutki uboczne wywoływane przez medykamenty. Przede wszystkim interesują nas interakcje z innymi lekami, przeciwwskazania czy możliwe problemy żołądkowe i dermatologiczne. Zwykle nie zastanawiamy się jednak nas wpływem leków na nasze zęby. Okazuje się jednak, że wiele medykamentów może oddziaływać na stan jamy ustnej.
Jedna z najpopularniejszych dolegliwości, przeziębienie to popularna nazwa stanu zapalnego górnych dróg oddechowych. Dotyka ono błony śluzowej gardła, nosa, krtani i najczęściej jest wywoływane przez różnego rodzaju wirusy. Przeziębienia przynajmniej raz w życiu doświadczył niemal każdy, zaś niektóre osoby chorują nawet kilka razy do roku. Jest ono traktowane jak nieprzyjemna dolegliwość, z którą "trzeba żyć, aż przejdzie". Warto jednak pamiętać, że zaniedbane przeziębienie, może prowadzić do groźniejszych chorób i powikłań zdrowotnych.
Gruźlica, a właściwie gruźlica człowieka (w przeciwieństwie do gruźlicy zwierząt) jest bakteryjną chorobą zakaźną. Atakuje najczęściej płuca (gruźlica płuc), choć może dotknąć również układ kostno-stawowy (gruźlica kości), nerki, mózg, skórę, układ limfatyczny (węzły chłonne) czy krwionośny. Nazwa "gruźlica" pochodzi od gruzełków - drobnych guzków - widocznych w badaniu histopatologicznym w tkankach zaatakowanych przez chorobę. Jest dość częstą chorobą zakaźna, w ostatnich dekadach niestety coraz częstszą. Wzrost liczby zachorowań na gruźlicę wiąże się z częstszymi zakażeniami HIV (gruźlica atakuje często osoby z upośledzoną odpornością), załamaniem w niektórych krajach (głównie w postkomunistycznych, w tym w Polsce oraz krajach byłego ZSRR) publicznych programów wykrywania i zwalczania gruźlicy oraz pojawieniem się lekoopornych odmian gruźlicy. Światowy Dzień Gruźlicy obchodzony jest 24 marca.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Użądlenia i ugryzienia przez owady są w lecie powszechne. Większość owadów, z wyjątkiem hymenoptera (tj. błonkoskrzydłych, czyli np. pszczół, os, czy szerszeni) „gryzie", ponieważ żywią się krwią. Przy tym „posiłku" jednak zostawiają alergeny wywołujących mikroreakcję alergiczną lub substancje, które tworzą stan zapalny. Hymenoptera zaś żądlą, by się bronić, ale również pozostawiają substancje wywołujące alergie, a u niektórych osób silną reakcję uczuleniową i wstrząs anafilaktyczny.
Antybiotyki ocalają życie, ale to nie znaczy, że są lekiem idealnym na infekcje bakteryjne - stanowią trudną do przecenienia pomoc, jednakże likwidując chorobę jednocześnie zabijają potrzebne bakterie w przewodzie pokarmowym.