Liczba wyników: 199
Aż 59% osób starszych odczuwa bóle stawów codziennie lub kilka razy w tygodniu. Celem rozpoczętej właśnie akcji „Rozruszaj stawy", wspieranej eksperckim programem ćwiczeń, jest przywrócenie starszym osobom, cierpiącym na bóle stawów, codziennej sprawności. Kampania promuje kompleksową walkę z bólem stawów, na którą składają się dwa wzajemnie uzupełniające się elementy: aktywność ruchowa oraz stosowanie leków przeciwbólowych.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.
Z danych GUS wynika, że w roku 2011 z usług tradycyjnego lecznictwa uzdrowiskowego skorzystało w Polsce ponad 630 tys. osób – o 1,2% więcej niż w 2010 roku. Nasz kraj ma niezaprzeczalne, wieloletnie tradycje w zakresie korzystania z naturalnych zasobów w leczeniu różnych schorzeń. Nie każdy jednak wie, że w Polsce pozyskuje się solankę siarczkową o najsilniejszym na świecie składzie, która wykorzystywana jest m.in. w balneoterapii.
Elastyczne buty na płaskiej podeszwie zmniejszają obciążenie stawu kolanowego u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, mówią amerykańscy naukowcy.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Wyrażenie "trzeba to przejść" jest zwykle związane z jakąś nieprzyjemną, acz czekającą wielu z nas sytuacją życiową. Okazuje się, że ma także literalne zastosowanie w przypadku problemów ze stawami.
Powszechnie znane są właściwości czosnku chroniące serce, teraz okazało się, że warzywo to wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Chondroityna jest wytwarzana w organizmie i stanowi jeden z głównych składników tkanki chrzęstnej. Czerpie płyn do chrząstki, co czyni ją elastyczną i spowalnia jej zużycie. Struktura substancji zwiększa również odporność chrząstki na nacisk.
Nowe badania pokazują możliwy związek między zdrowiem jamy ustnej a związanymi z wiekiem problemami ze wzrokiem.
Zioła szeroko stosowane w całej historii w Azji i od początku kultur europejskich w ostatnich latach na nowo przykuło uwagę ekspertów ds. zdrowia. Jest pomocne w walce z chorobami oczu.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia