Liczba wyników: 2192
Zaledwie połowa Polaków przed podpisaniem umowy dotyczącej pożyczki lub zainwestowania pieniędzy czyta zawarte w niej warunki - wynika z badania przeprowadzonegop przez TNS OBOP na zlecenie UOKiK. Jedna piąta badanych nie robi tego nigdy, a co dziesiąty robi to tylko przy inwestowaniu lub pożyczaniu dużych kwot.
Stałe zmęczenie, uczucie niewyspania nawet po kilkugodzinnym spoczynku czy drzemki w ciągu dnia – tym może zakończyć się z pozoru niewinne chrapanie. Choć często bywa obiektem żartów, nie wolno lekceważyć tej dolegliwości, szczególnie w przypadku towarzyszących jej ryzykownych dla zdrowia bezdechów. Jak z nią walczyć?
Dziewięcioro braci i sióstr z Sardynii, którzy mają łącznie 818 lat, zostało oficjalnie uznanych przez Guinness World Records za najstarsze na świecie rodzeństwo cementując w ten sposób reputację śródziemnomorskiej wyspy jako krainy długowieczności.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - pierwsze poważne zatrucia. Ministerstwo zdrowia przygotowało zestawienie zasad bezpiecznego grzybobrania, których stosowanie pomoże uniknąć śmiertelnego niekiedy niebezpieczeństwa.
Dziś rozpoczęła się historyczna wizyta w Polsce prawosławnego patriarchy Wszechrusi Cyryla I. Warto w tym kontekście przyjrzeć się, jak po wielu latach dążeń ekumenicznych – zapoczątkowanych przez Sobór Watykański II – Polacy oceniają obecne stosunki między katolicyzmem a prawosławiem, jak postrzegają szanse na pojednanie między obydwoma wyznaniami.
Kuszą ceną, mają modne kolory i kształty, dostępne są niemal wszędzie. Mowa o okularach przeciwsłonecznych. Dlaczego jednak za ciemne szkła na straganie zapłacimy maksymalnie 30 złotych, a w salonie optycznym musimy wydać nawet kilkakrotnie więcej?
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Wiele osób decyduje się na odchudzanie przed nadejściem lata. Tygodnie ciężkiej pracy i wyrzeczeń często idą jednak na marne, kiedy po skończonej diecie wracamy do dawnych nawyków żywieniowych. Jak zatem utrzymać zgrabną sylwetkę także po wakacjach?
Jeden z najważniejszych polskich pamiętników XX wieku. Korczak podczas wojny z oddaniem zabiegał o dobro swoich podopiecznych, a jeszcze starał się ratować kolejny dom dziecka, w którym panowały wyjątkowo ciężkie warunki.