Liczba wyników: 3301
Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Niemal 90% Polaków nie szczepi się przeciw grypie – wynika z danych Centrum Badań Opinii Społecznej. Tymczasem, zdaniem lekarzy, to najskuteczniejsza metoda zapobiegania tej chorobie. U progu sezonu grypowego poznaj fakty i mity na temat szczepień.
Wystarczy dwadzieścia minut dziennie skupenia modlitewnego, by osłabić napięcie i stres.
„Musimy mieć świadomość, że paląc byle czym, niszczymy ludzkie zdrowie i życie. Społeczeństwo tej świadomości nie ma” – mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, specjalista chorób wewnętrznych i alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dr Dąbrowiecki łączy pracę zawodową z funkcją prezesa Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Odżywianie się jest związane z naszymi emocjami, jemy więc nie tylko po to, by nie być głodnym, ale także z wielu innych powodów. Stąd mówi się o zaburzeniach odżywiania, które mogą dotyczyć ludzi w każdym wieku i obojga płci. Jednym z nich jest przejadanie się. Zobacz, jak zdiagnozować problem i i jak go rozwiązać.
Czy chłodne jesienne wieczory mogą kojarzyć się przyjemnie? Jeżeli spędzamy je w towarzystwie bliskiej osoby, pod ciepłym kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku to z pewnością tak. To rozgrzewający zestaw, bez którego wielu z nas nie może obejść się jesienią. Dzięki niemu staje się ona przytulna i niezwykle klimatyczna. Jaka herbatę warto wybierać o tej porze roku? Która wzmocni odporność i dostarczy nam niezbędnych w tym okresie witamin?
Rocznie nowotwór piersi rozpoznaje się u 1,5 miliona kobiet na świecie, a około 400 tysięcy umiera z tego powodu[1]. W październiku, miesiącu walki z rakiem piersi, głośno mówi się o profilaktyce tej choroby, ale to również dobry moment, by zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się pacjentki oraz pokazać rozwiązania, które pomagają znaleźć siłę do walki z nowotworem. Eksperci podkreślają, że jednym z nich może być odpowiednie żywienie.
„Trauma klimatyczna” – gwałtowne zjawiska pogodowe niszczą zdrowie poznawcze