Liczba wyników: 3201
Zdrowy tryb życia, naturalne produkty i ekologia, to tematy aktualne nie od dziś. Kurs na kolor zielony przyjmuje coraz więcej osób. Kupujemy zdrowe produkty żywnościowe, które nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów. Szukamy warzyw i owoców z ekologicznych upraw, wyhodowanych bez użycia pestycydów. Wybieramy produkty oparte na bazie naturalnych składników. Wyjeżdżajmy na ekologiczne wakacje do gospodarstw wiejskich prowadzących agroturystykę. Wszystko po to, żeby polepszyć kondycję swojego organizmu.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Produkty z konopi indyjskich bogate w nieodurzający związek CBD mogą tłumić stany lękowe lepiej niż produkty zawierające THC - i to bez potencjalnych skutków ubocznych.
Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom algi morskie znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce. Produkty zawierające bogate w białka algi są obecne w kosmetykach regenerujących, łagodzących i nawilżających. Niemal każda firma kosmetyczna obecna na rynku ma w swojej ofercie produkty zawierające to cenne źródło odmładzających składników.
Sfałszowane produkty lecznicze oraz nielegalny obrót lekami stają się coraz bardziej powszechnym zjawiskiem, stanowiącym zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów - alarmuje Główny Inspektorat Farmaceutyczny. Sfałszowane produkty lecznicze oraz leki można spotkać między innymi na bazarach, siłowniach w sexshopach, oraz w sprzedaży internetowej.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Zawał serca stanowiący jedną z najczęstszych przyczyn śmierci dotyka zazwyczaj osoby po 40- tym roku życia, najczęściej mężczyzn. Do czynników zwiększających ryzyko zawału należą min.: otyłość, palenie tytoniu, wysoki cholesterol, siedzący tryb życia, stres. Mimo, iż choroba ta jest bardzo niebezpieczna wcześnie zdiagnozowana daje szansę na powrót do zdrowia.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję