Liczba wyników: 1272
Po 200 latach od rozpoznania i opisania choroby Parkinsona, nadal nie wiemy jak jej uniknąć. Jednak perspektywy są obiecujące, już niedługo mogą powstać leki, które zatrzymają postępującą chorobę.
Gra w futbol amerykański i powtarzające się uderzenia piłki w głowę mogą mieć długoterminowe konsekwencje neurologiczne, takie jak przewlekła traumatyczna encefalopatia (CTE). Uprawianie tego sportu może też mieć wpływ na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.
Choroba Parkinsona dotyczy około 1 na 500 osób. To neurodegeneracyjny stan ujawniający się fizycznie poprzez trzęsienie rąk i sztywność ciała. Okazuje się, że znacznie bardziej na tę chorobę narażeni są ci, którzy zmagają się z depresją.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Pacjenci, którzy przyjmują lewodopę (L-DOPA, prekursor dopaminy), są znacznie mniej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Uczeni z Università La Sapienza w Rzymie ogłaszają, że dzięki analizie śliny można zdiagnozować chorobę Parkinsona.
Przyjmowanie określonego rodzaju farmaceutyków w leczeniu przerostu prostaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Zaledwie jeden uraz głowy skutkujący wstrząśnieniem mózgu może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, mówią badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem