Liczba wyników: 377
Smog, o którego negatywnym wpływie na nasz stan zdrowia jest w ostatnich latach szczególnie głośno, zagraża nam nie tylko na zewnątrz, ale także wewnątrz budynków. Jak pozbyć się tego cichego zabójcy z pomieszczeń, w których przebywamy na co dzień?
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Jesienią często kupujemy dostępne bez recepty preparaty, mające poprawiać naszą odporność lub pomagać w walce z przeziębieniem. Jak wynika z nowych doniesień, dopóki nie jesteśmy poważnie chorzy, zamiast środków farmakologicznych, idealnie jest sięgać po kawę, herbatę czy gorącą czekoladę.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Nikomu nie trzeba już przypominać o tym, że picie wody jest bardzo ważne dla zdrowia i skóry, a jej działanie może dać organizmowi wiele dobrego. Pamiętamy też o tym, że kawa wypłukuje witaminy, ale czy przywiązujemy należytą wagę do herbaty?
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla naszego zdrowia jest zanieczyszczenie powietrza – twierdzą zgodnie eksperci na całym świecie. Choć w Europie jakość tego, czym oddychamy, od lat się poprawia, w Polsce ta poprawa jest praktycznie nieodczuwalna, a ostatnie lata wydają się cechować tendencją odwrotną. Tymczasem według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) skażenie środowiska naturalnego jest przyczyną 15–20% wszystkich przedwczesnych zgonów. Według Raportu Europejskiej Agencji Środowiska, w 2013 roku w 41 europejskich krajach zanieczyszczenie powietrza samym tylko pyłem zawieszonym przyczyniło się do przedwczesnej śmierci ponad 460 tysięcy osób. W Polsce tę liczbę oszacowano na ponad 48 tysięcy.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Trzeba przyznać, że ostatnie 50 lat w historii medycyny to znaczny postęp w leczeniu katarakty. Ale pierwsze zabiegi usunięcia tego schorzenia przeprowadzano już tysiące lat wcześniej. Jak wtedy wyglądały próby leczenia zaćmy i jaki postęp poczyniła okulistyka od tego czasu? Z pewnością znaczny. Ale nie od początku droga do sukcesu była usłana różami czy też – jak kto woli – udanymi operacjami na tak newralgicznym organie, jakim jest ludzkie oko.
Ewolucja nie przygotowała nas do nieustannego wpatrywania się w ekrany monitorów czy smartfonów – a do takich zachowań zmusza nas życie w XXI w. Ciągła praca „u boku” technologii zakorzeniła się w naszym stylu życia na tyle mocno, że bez problemu akceptujemy ją na wszystkich płaszczyznach życia, nawet jako element wychowywania dzieci. Czy zezwalanie dziecku na oglądanie bajek przed telewizorem czy tabletem w ciągu dnia to zawsze dobry pomysł?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem