Liczba wyników: 4086
W opublikowanym 30 września pierwszym Europejskim Rankingu Opieki i Leczenia Chorych na Cukrzycę Polska zajęła dopiero 25 miejsce. Uzyskaliśmy zaledwie 544 punkty na 1000 możliwych.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
Nowe badania opublikowane w bieżącym wydaniu BMJ (wcześniej British Medical Journal) wskazuje, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.
Aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, także u osób z wysokimi genetycznymi predyspozycjami rozwoju tej choroby.
Dane Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wskazują, że więcej niż 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można opóźnić, a nawet uniknąć ich wystąpienia, jeśli zastosuje się zasady zdrowego stylu życia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Cukrzycy może stanowić okazję do refleksji, w jaki sposób wprowadzać zmiany, by nie okazały się one dla nas zbyt gwałtowne. Na to pytanie odpowiada ekspert w dziedzinie leczenia cukrzycy, prof. Magdalena Olszanecka - Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Polikliniki Gemelli w Rzymie i w King's College London, chirurgia metaboliczna jest bardziej efektywna niż konwencjonalne leczenie cukrzycy typu 2.
Ścisłe przestrzeganie diety na bazie roślin (obejmującej jednocześnie niską ilość produktów pochodzenia zwierzęcego) wiąże się z o 20 procent niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Kobiety w średnim wieku, które jedzą duże ilości węglowodanów prostych, mogą zrównoważyć ryzyko cukrzycy typu 2 przez picie umiarkowanej ilości alkoholu, wynika z nowych badań.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę