Liczba wyników: 2579
Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Zbliżająca się majówka skłania do pytań – co jeść, czego unikać, aby utrzymać ten narząd w dobrym zdrowiu. O tych kwestiach mówi hepatolog Jan Gietka z Poradni Chorób Wątroby.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Kim jest współczesny człowiek? Rozbitkiem na bezludnej wyspie? Jaka jest granica naszej akceptacji drugiego człowieka? Czym jest komunikacja międzyludzka - czy tylko zlepkiem słów, które nie zawsze dotykają głębi istoty myśli? Wreszcie, czym jest opowieść - jaka jest istota jej snucia, ile potrafimy zawrzeć w niej prawdy, ile ludzka pamięć potrafi lub chce spamiętać? To tylko niektóre pytania, które nasuwają się po przeczytaniu powieści pt. „Foe” Johna Maxwella Coetzee.
Kolejne badania potwierdzają - dieta śródziemnomorska pomaga zachować funkcje mózgu i zapobiega osłabieniu zdolności poznawczych. Jest w tym szczególnie skuteczna, gdy zawiera duże ilości oliwy z oliwek oraz mieszankę orzechów.
Włoskie, laskowe, ziemne czy pistacjowe - odmian orzechów jest znacznie więcej, jednak każdy ich rodzaj zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki, które nie tylko chronią przed powstawaniem licznych chorób, ale także usprawniają funkcjonowanie całego organizmu.
Analitycy rynku energetycznego zapowiadają drastyczne podwyżki cen energii, a tymczasem 60% Polaków nie jest w stanie precyzyjnie określić, ile wydaje na rachunki w skali miesiąca, 62% nie wie, ile prądu zużywa ich gospodarstwo domowe, a 1/3 otwarcie przyznaje się, że nie wie, w jakich jednostkach liczone jest zużycie energii elektrycznej. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu „Media i rachunki” przygotowanego przez platformę MAM, opartego na wynikach badania przeprowadzonego przez SW Research.
Jakie dźwięki można wydobyć ze szklanek z wodą? Gdzie znaleźć internetową mapę nieba? Jakie rozwiązania technologiczne sprawiają, że w Internecie można surfować nawet w... rękawicach bokserskich? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, poznają mieszkańcy całej Polski, którzy wezmą udział w ogólnoeuropejskiej kampanii „Tydzień z Internetem 2013". Dzięki niej przekonają się, jakie możliwości dają nowoczesne technologie, co można znaleźć w Internecie i dlaczego warto z niego korzystać.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Czy tego chcemy czy nie, słodki smak kocha prawie każdy. Uwielbienie do niego wynika z naszych genów i czystej fizjologii. Słodycz oznacza dla mózgu szybko dostępną energię, dlatego nie powinno się z niej całkowicie rezygnować. Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później