Liczba wyników: 552
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Bóle brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień są częstymi objawami wielu dolegliwości. Od pozornie niegroźnych – niestrawności i biegunki, po poważniejsze stany zapalne. Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS) jest najczęstszą przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 20 proc. populacji. Chociaż nie wiąże się z groźnymi powikłaniami, potrafi znacznie obniżyć komfort życia. W łagodzeniu dolegliwości związanych z IBS pomocne mogę być świadomie wybierane probiotyki.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?
Ponad 70% Polaków nie wie jak rozpoznać zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (tzw. tłuszczów trans, TFA) w produktach. Jako główny powód, podają brak informacji o ich zawartości na etykietach (43%). Rzeczywiście, obowiązujące przepisy nie pozwalają na podawanie ilości TFA na etykiecie produktów, nie ograniczają również ich zawartości w żywności. Jak zatem unikać tłuszczów trans w diecie i dlaczego warto?
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Dbając o zdrowie naszych zębów powinniśmy zwrócić również uwagę na to co jemy, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy dieta jest znacznie bogatsza. Za niektórymi produktami wręcz nie przepadają nasze zęby. Oto kilka wskazówek, jak możemy zadbać o kolor uzębienia i co zrobić gdy pojawią się już przebarwienia.
Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Zanieczyszczenie powietrza na różne sposoby wpływa na nasz organizm. Dotychczasowe badania wykazały, że może zwiększać ryzyko chorób serca, udaru, raka, problemów z nerkami, teraz okazuje się, że może również mieć wpływ na cukrzycę.
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, szczególnie osoby które żyją w klimacie umiarkowanym takim jak Polska. Letnie wakacje mogą być kluczem do rozwiązania problemu jej niedoboru w organizmie, ponieważ głównym źródłem jest właśnie słońce. Witamina D ma również kluczowy wpływ na zęby i kości.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję