Liczba wyników: 359
Przerywany post zyskuje popularność jako skuteczny sposób na zyskanie ładnej sylwetki i ochronę przed różnymi chorobami (np. cukrzycą). Jak się okazuje, takie postępowanie może również pomóc w walce z rakiem, a także w zapobieganiu nowotworom.
Od czasu do czasu prasa medyczna informuje o badaniach dotyczących wpływu czasowego poszczenia na nasz organizm. Oto kolejne analizy, które potwierdzają, że regularne powstrzymywanie się od jedzenia pomaga zachować dobre zdrowie i daje większe szanse na dłuższe życie.
Sporadyczne poszczenie wraz z innymi zmianami w stylu życia, może być przydatną metodą w zapobieganiu cukrzycy i chorobom układu krążenia.
Przerywany post może pomóc w odwróceniu cukrzycy typu 2, wskazują medycy z Uniwersytetu w Toronto.
Zaburzenie mikroflory jelitowej, znane jako dysbioza jelitowa, może mieć niekorzystny wpływ na ciśnienie krwi. Pomocny może być tu post przerywany.
Dieta zwana postem przerywanym, w ramach której je się wcześnie rano, może być kluczem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dziś przypada pierwszy dzień Wielkiego Postu w kalendarzu chrześcijan zachodnich.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Celebryci zapewniają, że post przerywany w różnej formie to świetna metoda utraty na wadze. Taki sposób odżywiania się jest obecnie po prostu modny, ale także nauka potwierdza, że poszczenie dwa dni w tygodniu lub ograniczanie spożywania jedzenia do ośmiogodzinnego okna każdego dnia prowadzi do utraty wagi.
Powszechnie uważa się, że odżywianie, które obejmuje okresy postu, poprawia zdrowie. Eksperci chcieli jednak wiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Stąd przeprowadzili eksperymenty na krótko żyjących rybach proporczykowcach.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność