Liczba wyników: 3620
Naukowcy odkryli specyfik pozwalający na zatrzymanie lub nawet odwrócenie procesu starzenia. Eksperymentalny lek farmaceutycznego giganta firmy Pfizer znacząco zwiększa w organizmie starszych osób poziom hormonu działającego podczas dojrzewania.
Pierwsze wszechstronne, narodowe badanie w USA na temat zachowań seksualnych i problemów związanych z miłością fizyczną wykazało, że większość ludzi w wieku 57 - 85 lat uważa seksualność za ważny element życia.
Jeśli ktoś dożyje do dziewięćdziesiątki, nie będzie musiał się więcej martwić o proces starzenia się - ulega on zatrzymaniu. Według Michaela Rose'a, profesora biologii ewolucyjnej na Uniwersytetcie Kalifornijskim, jeśli ktoś ma szczęście przeżyć dziewięć dekad, doświadcza zatrzymania się procesu starzenia się, informuje Daily Mail.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Długotrwałe ćwiczenia wpływają na lepsze starzenie się. Aktywność fizyczna oddziałuje na telomery, struktury, których skracanie się ma związek z objawami upływu czasu w organizmie.
Chcesz wyglądać młodziej? Nie pij więc zbyt często coli, ani niektórych innych napojów gazowanych, bowiem - jak ostrzegają naukowcy - fosforany, które nierzadko są zawarte w napojach gazowanych, powodują przedwczesne starzenie się.
Uczeni z Albert Einstein College of Medicine zapewniają, że ich nowe odkrycie jest rewolucyjne - pozwoli powstrzymać proces starzenia się.
Oto nowy naukowy hit: uczonym z University of Exeter po raz pierwszy udało się nie tylko powstrzymać, ale i odwrócić proces starzenia się ludzkich komórek.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność