Liczba wyników: 723
Jedną z popularniejszych dysfunkcji widzenia po przekroczeniu 40. roku życia jest starczowzroczność, inaczej nazywana prezbiopią. Objawia się tym, że obraz z bliska staje się nieostry i rozmazany, gdy dalszy plan widzimy zupełnie wyraźnie. Szacuje się, że ze względu na starzenie się społeczeństwa z roku na rok zwiększa się również procent osób dotkniętych tym problemem.
Powszechnie uważa się, że wraz z wiekiem popęd seksualny ulega zmniejszeniu. W istocie statystycznie jest nieco niższy niż w przypadku osób młodych, jednakże nie oznacza to całkowitego braku chęci na seks. Libido u mężczyzn w starszym wieku (po sześćdziesiątce) ulega spadkowi, ale zupełna niechęć do seksu może oznaczać problemy zdrowotne.
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
Brytyjskie badania wykazały, że w 2010 roku w Europie średnio jeden na dziesięciu czterdziestolatków zażywał co najmniej jeden lek przeciwdepresyjny. Wszystko zależy od samopoczucia psychicznego, które osiąga pozytywny szczyt w młodym wieku, potem, do około 40 lat, spada, a następnie ponownie wzrasta w starszym wieku.
Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Mówi się, że Polacy zawsze byli ekspertami w większości dziedzin. Od kilku lat, za sprawą programów takich jak Kuchenne Rewolucje czy Masterchef, dotyczy to również kwestii kulinarnych – zwłaszcza, jeśli chodzi o restauracje. Niestety, często nasza ekspertyza przy wyborze odpowiedniego lokalu na randkę czy spotkanie biznesowe ogranicza się do przebierania w miejscach, które są akurat modne lub po prostu sprawiają wrażenie ekskluzywnych.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
Żelazną zasadą osób dbających o linię jest to, by nie jeść przed pójściem spać. A tym czasem amerykańscy naukowcy dowiedli, że nie pora posiłku jest ważna, a to co mamy na talerzu! Podejście do diety się zmieniło: patrzmy na to CO jemy, a nie KIEDY...
Unia Europejska zdążyłą nas przyzwyczaić do zmian w określeniach handlowych niektórych produktów, których nazwy ukształtowały się w języku polskim na podstawie innych przesłanek i zasad aniżeli w zachodnich krajach europejskich. Musimy też przyjąć sformułowania, które dopasowuje się, nawet wbrew logice, do określonych doraźnych potrzeb merkantylnych. Takim przykładem jest zaliczenie ślimaka do grupy ryb śródlądowych, aby można było dotować jego hodowlę, czy też marchwi do owoców, aby można produkować z niej dotowane dżemy. Teraz i naturalna woda mineralna może nie mieć składników mineralnych i być produkowana ze zwykłej wody.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem