Liczba wyników: 8941
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Zbyt niski poziom cukru we krwi jest niebezpieczny dla zdrowia. Jeśli ma miejsce w ciągu dnia, łatwiej zareagować, warto jednak umieć także rozpoznawać symptomy, które informują o nocnej hipoglikemii.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Mężczyźni po czterdziestce sypiają gorzej, m. in. dlatego, że doświadczają spadku poziomu testosteronu - wynika z najnowszych badań.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Co trzecia polska firma była w ostatnim roku oczerniana przez konkurencję – wynika z badań przeprowadzonych przez Rzetelną Firmę. Znaczna część przedsiębiorców doświadcza również innych negatywnych sytuacji, które wpływają na zaufanie między polskimi firmami. Traci na tym gospodarka.
Mężczyźni z niedostateczną ilością testosteronu mogą być bardziej narażeni na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z najnowszych badań.
Naukowcy odkryli, że upadki mężczyzn w podeszłym wieku mogą być spowodowane niskim poziomem testosteronu. Podejrzewają ponadto, że może być też sprawcą innych problemów zdrowotnych.
Zmniejszenie poziomu insuliny może odpowiadać za rozwój choroby Alzheimera, jak pokazały eksperymentalne badania na zwierzętach. Ma bowiem wpływ na osłabienie układu kognitywnego organizmu oraz całkowity rozpad komórek i całkowite pogorszenie stanu mózgu – mówią badacze z Rhode Island Hospital i Brown Medical School. Wyniki badań opublikowano w bieżącym wydaniu „Journal of Alzheimer”.