Liczba wyników: 3450
Masło sprzedawane w polskich sklepach, nawet pomimo bardzo wysokich obecnie cen, jest dobrej jakości i nie jest fałszowane. W związku z gwałtownym wzrostem cen tego tłuszczu, UOKiK sprawdził rynek masła.
W ramach ogólnego trendu odchodzenia od tłuszczów pochodzenia zwierzęcego masło nie zdołało znaleźć się w szeroko polecanej zdrowej diecie. Okazuje sie jednak, że nie trzeba zupełnie rezygnować z tego produktu.
Aż 85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.
Tłuszcze to podstawowy, a zarazem niezbędny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, stanowiący w żywieniu człowieka ważny element codziennej racji pokarmowej. Co do tego nikt chyba już dziś nie ma wątpliwości. Znacznie więcej kontrowersji niż ilość tłuszczów w diecie wywołuje kwestia, których tłuszczów powinno być w niej więcej – pochodzenia zwierzęcego czy pochodzenia roślinnego. W praktyce oznacza to spór między zwolennikami masła i margaryny. Podstawowymi elementami różnicującymi tłuszcze zwierzęce i roślinne są proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych oraz zawartość cholesterolu.
Firma Dex Plus wprowadza na rynek polski linię kosmetyków Le Petit Olivier Karite, które zawierają jeden z najcenniejszych darów Afryki - masło karite. Ma ono właściwości pielęgnacyjne, ale jest też stosowane w łagodzeniu bólów mięśni, stawów i bólów reumatycznych.
Kończy się maślane szaleństwo cenowe, jednak w polskich sklepach ceny topnieją bardzo powoli. Za masło płacimy dziś mniej więcej tyle samo co Holendrzy i o blisko 45 proc. więcej niż Finowie. Dlaczego?
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.
Czyżby wielki powrót masła? Naukowcy radzą po nie sięgnąć argumentując, że w „magiczny" sposób „rozpływa się" we krwi. jednocześnie jednak zaznaczają, że tłuszcz tego rodzaju warto dostarczać organizmowi w niewielkich ilościach, bowiem nie sprzyja zdrowiu szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Stres, zanieczyszczone środowisko, działanie klimatyzacji - czynników negatywnie wpływających na stan naszej skóry jest wiele, w efekcie ich aktywności cera staje się przesuszona, mniej elastyczna, szybciej się starzeje.