Liczba wyników: 166
27 marca przypada Międzynarodowy Dzień Teatru. Święto, uchwalone w 1961 roku, to doskonały powód by zachęcić Polaków do spędzenia czasu wolnego na obcowaniu z kulturą.
„Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” to projekt prospołeczny, którego bohaterami jest czwórka uczestników konkursu „Mam pasję” – Marta Gielejza, Kasia Tupaczewska, Mariusz Cebula i Łukasz Piórkowski, którzy mimo cukrzycy z pasją realizują swoje marzenia.
Szybkie tempo naszego życia, nieodpowiednie odżywianie oraz ciągłe narażenie na stres sprawia, że często sięgamy po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, jak duży jest jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O zaletach tego pierwiastka mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.
Marta Grycan oraz jej trzy córki: Wiktoria, Weronika i Gabriela opanowały polskie media. Konsekwencja w budowaniu wizerunku Grycanek przełożyła się na zarówno na olbrzymie zainteresowanie środków masowego przekazu, jak i niezwykle wysoki ekwiwalent reklamowy. Rodzimych celebrytek nie przyćmiewają nawet amerykańskie Kardashianki – wynika z analizy agencji informacyjnej „Press-Service Monitoring Mediów”.
W najbliższy weekend 12-14 czerwca w Teatrze Żydowskim im. Estery Rachel i Idy Kamińskich zobaczymy musical „Skrzypek na dachu” w reżyserii Jana Szurmieja. Światowej sławy repertuarem Teatr zamyka obecny sezon.
14 stycznia Teatr Żydowski zaprasza na kolejną premierę poza dotychczasową siedzibą przy Placu Grzybowskim. Komedia „Szabasowa dziewczyna” w reżyserii Marcina Sławińskiego wystawiana będzie w dniach 14-16 stycznia i 10-12 lutego gościnnie w Klubie Dowództwa Garnizonu Warszawa.
Tego lata Gubałówka to centrum wielu interesujących wydarzeń. Polskie Koleje Linowe przygotowały wiele atrakcji kulturalnych, muzycznych i rozrywkowych. Ponadto, na turystów i mieszkańców Zakopanego czeka nowo otwarta restauracja „Tarasy Gubałówka”, która powstała w budynku dawnej restauracji Gubałzzeria.
Lękamy się śmierci, ale jednocześnie tak bardzo przyzwyczajamy się do faktu, ze umrzemy, iż śmierć, będąc zawsze najbliżej życia, przestaje być zauważalna. Nawet nie chodzi o to, że nie chcemy jej dostrzegać - my po prostu żyjemy w jej pobliżu na co dzień i to właściwie wszystko, co możemy zrobić w obliczu śmierci - możemy żyć, a kiedy przyjdzie na nas pora, to umrzemy. Nic więcej. Nie da się tego zrozumieć - mówi dr Marta Szabat, filozof zajmująca się problematyką śmierci i umierania.
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Na kontrolę cukru we krwi, która jest zaburzona u osób z cukrzycą, mają wpływ różne czynniki, w tym czas posiłków w odniesieniu do pory do snu, a także poziom melatoniny, hormonu uwalnianego głównie w nocy, który pomaga regulować cykle snu i czuwania.