Liczba wyników: 1473
Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Im niższy status społeczny danej osoby, tym jej układ odpornościowy lepiej chroni przed infekcjami bakteryjnymi, a wysoki status wiąże się w lepszym zabezpieczeniem przed infekcjami wirusowymi.
Niedostatek snu negatywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie, ale w dłuższej perspektywie także jest groźny - nie tylko osłabia zdrowie, m. in. układ sercowo-naczyniowy, ale także ogranicza możliwości zapamiętywania i uczenia się.
Wiosna niesie za sobą ponad czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych, niż jesień. Co robić, aby wzmocnić układ immunologiczny i ograniczyć możliwość wiosennego przeziębienia?
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
W wyniku znacznego poprawienia standardów higienicznych oraz postępu w rozwoju medycyny, układ immunologiczny człowieka nie jest zajęty walką z wirusami i bakteriami, lecz zaczyna występować przeciwko pyłkom, roztoczom, substancjom chemicznym zawartym w kosmetykach lub środkach piorących. Szacuje się, że objawy alergiczne występują już u ponad 30% osób w populacji krajów rozwijających się.
W przypadku utraty kogoś bliskiego silne negatywne emocje, żal, rozpacz i smutek, skutkują problemami ze snem. To z kolei osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko różnych chorób.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...