Liczba wyników: 349
Anemia, czyli niedokrwistość to określenie opisujące stan, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) we krwi jest niska lub występują niedobory zawartej w nich hemoglobiny. Objawy anemii są różne w zależności od jej typu, ale bez waględu rodzaj dolegliwości, pewne symptomy występują powszechnie.
Czarny bez (zwany też bzem lekarskim) był w tradycyjnej medycynie stosowany od tysięcy lat. Aktywne biologicznie związki znajdują się we wszystkich jego częściach – korze, kwiatach (Flos sambuci), a przede wszystkim w owocach (Fructus sambuci). Powszechnie stosowano go na przeziębienia, ale też na wiele innych dolegliwości. Dawniej sporządzano z niego napar, natomiast dziś najlepiej sięgać po sok z tej rośliny, aby skorzystać z jej wszystkich właściwości zdrowotnych.
Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach – przekąsce dla wszystkich.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Czy chłodne jesienne wieczory mogą kojarzyć się przyjemnie? Jeżeli spędzamy je w towarzystwie bliskiej osoby, pod ciepłym kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku to z pewnością tak. To rozgrzewający zestaw, bez którego wielu z nas nie może obejść się jesienią. Dzięki niemu staje się ona przytulna i niezwykle klimatyczna. Jaka herbatę warto wybierać o tej porze roku? Która wzmocni odporność i dostarczy nam niezbędnych w tym okresie witamin?
Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Wysokie temperatury i suche powietrze - te cechy lata mają duży wpływ na kondycję naszego ciała, począwszy od włosów i oczu, przez skórę, kończąc na stopach. Co zrobić, gdy doskwierają ciepło i duszność, a my nie możemy pozwolić sobie na zdjęcie obuwia w biurze czy tramwaju i chwilę ulgi? Istnieje wiele sposobów, dzięki którym zdrowie i dobra kondycja naszych stóp są możliwe.