Liczba wyników: 302
Organizm w różnoraki sposób pokazuje, że zmaga się z jakimiś dolegliwościami. Problemy sercowo-naczyniowe na kilka sposobów moga mieć odzwierciedlenie na naszej skórze. Sprawdź, czy dotyczą Cię te objawy.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Kaszel, utożsamiany najczęściej z infekcją dróg oddechowych, przez wielu z nas traktowany jest wyłącznie jako zły objaw. Czy słusznie? Jego gwałtowne, trudne do powstrzymania napady, potrafią uprzykrzyć życie, bez względu na porę dnia czy nocy. Tymczasem kaszel ma również pozytywne aspekty. Jakie? Przybliżamy fakty i mity.
Oto kolejny argument za tym, by troszczyć się o zdrowie dziąseł. Bakterie odpowiedzialne za rozwój paradontozy mogą przyśpieszyć rozwój alzheimera – wynika z badań amerykańskich naukowców.
Proces starzenia się przebiega indywidualnie u każdego z nas. Jak wynika z Badania Stanu Zdrowia Ludności, u osób w wieku podeszłym notuje się wzrost zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, nadciśnienie czy schorzenia układu krążenia. Alarmującym problemem stało się także zwiększenie częstości występowania zaburzeń poznawczych takich jak np. choroba Alzheimera, na którą obecnie na świecie cierpi więcej osób niż wszyscy mieszkańcy Polski. Jak wynika z najnowszych badań, narzędziem pełniącym ochronną rolę w przebiegu zaburzeń poznawczych mogą być probiotyki.
Dlaczego osoby z cukrzycą typu 2 częściej chorują na serce? Jak diabetyk może chronić się przed zawałem serca, udarem mózgu i niewydolnością serca? Co nowego w badaniach i wytycznych naukowych? Odpowiada prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.
Zaniechanie stosowania leczenia przeciwpłytkowego przez pacjentów po przebytym zawale serca ma w wielu przypadkach śmiertelne konsekwencje. Dlaczego nawet połowa pacjentów przestaje stosować niezbędną terapię, mimo dostępności w Polsce nowoczesnych leków, zgodnych z wytycznymi europejskich towarzystw naukowych i co ma w tym kontekście do zrobienia środowisko lekarskie, mówi Prof. Andrzej Budaj, Ordynator Oddziału Kardiologii, Kierownik Kliniki Kardiologii CMKP w szpitalu Grochowskim w Warszawie.
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.