Liczba wyników: 667
Poznaliśmy nowy teledysk zrealizowany w ramach projektu "Legendy polskie". Tym razem wideo powstało do utworu "Kocham wolność", lecz nie wykonują go Chłopcy z Placu Broni. Za polski klasyk wzięli się producent Matheo i rockowy wokalista, Damian Ukeje. Klip wyreżyserował Jakub Radej, który utrzymał charakterystyczną dla serii stylistykę łączącą baśniowość z science fiction.
"Nowi" polscy emeryci to grupa diametralnie różniąca się od dotychczasowego stereotypowego obrazu seniora, ukazującego osoby dojrzałe jako biednych, niedomagających, zniechęconych i wyczerpanych obywateli. Dzisiejsi ludzie w starszym wieku chcą cieszyć się życiem, podróżować, pić dobre wino, i korzystać ze zdobyczy techniki: słuchać muzyki z odtwarzacza mp3 i oglądać filmy na DVD, słowem okazują się być grupą docelową dla wielu producentów.
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
W sieci pojawił się zakulisowy klip z planu nowego "Terminatora". Nowy "Terminator" realizowany był w nowoczesnym studiu filmowym w Budapeszcie, a na planie pojawił się producent Andy Vajna, który ma na koncie takie klasyczne filmy jak "Zemsta po latach", "Rambo: Pierwsza krew" czy "Pamięć absolutna". Ostatnio Andy Vajna sprawował funkcję komisarza rządowego do spraw węgierskiego przemysłu filmowego. Twórca zmarł w ubiegłą sobotę w Budapeszcie w wieku 74 lat.
Kupując herbatę często nie zastanawiamy się nad jej jakością. Jak się okazuje, zanim trafi ona na sklepowe półki przemierza długą drogę, podczas której przechodzi przez wiele istotnych dla jej smaku i wartości procesów. Warto więc zwrócić uwagę, czy napój który wybieramy dla siebie i całej rodziny spełnia najwyższe standardy. Oferta producentów herbat jest bardzo bogata. Zwracając jednak uwagę na kilka istotnych aspektów, uda nam się kupić tę o najlepszych właściwościach.
Inco-Veritas, producent m.in. płynu do mycia naczyń Ludwik przez 10 lat ustalał z dystrybutorami chemii gospodarczej i nawozów ogrodniczych minimalne ceny odsprzedaży swoich produktów - uznał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Ponieważ w trakcie postępowania spółka współpracowała z Urzędem, uzyskała znaczną redukcję sankcji finansowej. Ostatecznie wyniosła ona ponad 2 mln zł. Przedsiębiorca będzie musiał również zapłacić karę pieniężną za utrudnianie kontroli UOKiK.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Niewłaściwe znakowanie, fałszowanie zawartości, za dużo wody, za mało białka - to główne zarzuty Inspekcji Jakości Handlowej rtykułów Rolno-Spożywczych wobec wędlin. Inspektorzy zbadali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto też wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Inspektorzy mieli uwagi w przypadku ponad połowy skontrolowanych zakładów przetwórczych. Co ósma skontrolowana partia przetworów rybnych posiadała jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych. Główny zarzut - zaniżanie zawartości ryb w stosunku do deklaracji na opakowaniach oraz oszukiwanie co do składu.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość