Liczba wyników: 1588
W tym wyjątkowym dniu warto pomyśleć o relacjach pomiędzy młodymi a starszymi. Edukacja dzieci i młodzieży stanowi o przyszłości naszego społeczeństwa, nie pozwólmy więc by w głowach młodego pokolenia wzrastały błędne stereotypy na temat seniorów, nauczmy ich szacunku i miłości do osób starszych.
Wiadomo, że nadmiar soli jest niekorzystny dla zdrowia. Czy spożywamy jej zbyt dużo? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obliczyli, jaką ilość soli dziennie zjada przeciętny mieszkaniec naszego kraju.
Osoby w trudnej sytuacji ekonomicznej mają często trudności z racjonalnym planowaniem wydatków. Dlatego ośrodki pomocy społecznej (OPS) zaangażowały się w akcję „Zyskaj Więcej! Edukacja finansowa dla osób wykluczonych ekonomicznie”. Celem przedsięwzięcia jest nauka efektywnego zarządzania własnym budżetem.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Lato to czas urlopów, odpoczynku, ale i wakacyjnych szaleństw. Instytut Żywności i Żywienia przygotował odpowiedzi na 4 ważne pytania dotyczące spożywanych posiłków i płynów oraz aktywności fizycznej w czasie wakacji.
Dieta stała się ostatnio modnym tematem. Eksperci ds. żywienia we wszystkich mediach radzą, jak racjonalnie jeść i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość substancji odżywczych. Powszechna stała się dzięki temu m. in. wiedza o powinności konsumowania pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Te wszystkie informacje wprawiają jednak w skonfundowanie - okazuje się bowiem, że trudnym bywa wypełnienie rekomendacji.
Z analiz stanu odżywienia pacjentów, które zostały przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w chwili wypisu pacjenci mają niedobory masy ciała. Niedożywienie pojawia się po przyjęciu do szpitala u 30 procent prawidłowo odżywionych chorych, a u 70 procent pacjentów niedożywionych w chwili przyjęcia, ulega dalszemu pogłębieniu w czasie pobyt w szpitalu - pisze "Życie Warszawy".
Problem otyłości dotyka coraz więcej polskich rodzin. Aby z tym walczyć, niezbędna jest odpowiednia edukacja żywieniowa, a niekiedy nawet pomoc specjalisty. Dlatego od 15 września do 15 listopada, w ramach specjalnego programu, Centra Dietetyczne Naturhouse na terenie całej Polski zapraszają całe rodziny do skorzystania z bezpłatnych badań składu ciała i ich analizy oraz konsultacji z dietetykiem.
Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
W Polsce jest 13 milionów Polaków po pięćdziesiątym roku. Z Internetu korzysta tylko 3 miliony osób w tym wieku. Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji wraz ze Stowarzyszeniem „Miasta w Internecie" rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjną „Polska Cyfrowa Równych Szans". Jej celem jest edukacja internetowa osób z pokolenia 50+.